Kokos je već dugi niz godina prava zvijezda među zdravim namirnicama, a mnoge žene kokosovo ulje upotrebljavaju u prehrani, ali i za ljepotu. No, u posljednje vrijeme pojavila se nova zvijezda , a radi se o kokosovoj vodi. Često je zovu čarobnim napitkom, ali pitanje je postoji i znanstvena osnova za ovakvu reklamu. Nutricionist Jo Lewin objasnio je o čemu se točno radi.
Što je kokosova voda?
Kokosova voda je bistra tekućina koja se nalazi u zelenim, odnosno nezrelim kokosima. Mladi kokosi su vrlo omiljeni zbog ove tekućine jer je obilna, ukusna, a lako se i čiste. Zreliji kokos ima tvrđu ljusku i manje vode jer se postupno učvršćuje u 'meso'. Različite sorte kokosa daju vodu različitog okusa, ovisno o tome gdje se uzgajaju. Kokosova voda se razlikuje - postoji mlijeko i ulje, a oba su napravljena od mesa kokosa.
U 100 ml svježe kokosove vode ima oko 2,7 mg šećera, ali uvijek treba imati na umu da u pakiranjima koje možemo kupiti u dućanima vjerojatno ima više šećera. No opet, kokosova voda ima manje šećera i kalorija u usporedbi s mnogim sokovima i drugim napicima. Također, ovi prirodni šećeri nisu vezani za vlakna i vrlo brzo će se apsorbirati u krvotoku. Ovaj napitak sadrži i nešto kalija koji je neophodan za zdravlje srca, kosti i mišiće, ali ne radi se o većim količinama kao u bananama ili krumpiru.