Djeluju blagotvorno na crijeva

Muči te crijevna viroza? Evo koje namirnice smiješ jesti

Gastroenteritis, u narodu poznatiji i kao crijevna viroza, najčešće je popraćen i vrlo neugodnim simptomima kao što su proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu

profimedia-0537878748.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Crijevna viroza može se pojaviti u bilo koje doba godine pa čak i zimi, a može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Može se razviti nakon konzumacije pokvarene ili zaražene hrane ili pak kroz kontakt sa zaraženom osobom.

Image
Zdrave i ukusne

Ojačaj svoj imunitet uz ovih osam namirnica bogatih vitaminom C

Stručni naziv za crijevnu virozu je gastroenteritis, a najčešće je popraćena i vrlo neugodnim simptomima kao što su proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu. Većina osoba od crijevne viroze će se oporaviti brzo, bez potrebe za odlaskom liječniku.

Kod crijevne viroze vrlo je važno obratiti pažnju na prehranu, a preporuča se držati dijeta tijekom trajanja viroze, ali i tjedan dana nakon oporavka kako bi se probavni sustav mogao u potpunosti oporaviti i vratiti u ravnotežu.

Image
Foto: Unsplash

Kad je riječ o prehrani kod crijevne viroze, važno je izbjegavati teške i jake namirnice te konzumirati one koje su lakše probavljive. Uz to, jako je važno unositi dovoljno tekućine – vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Neke namirnice blagotvorno djeluju kod crijevne viroze te ublažavaju grčeve u trbuhu stoga ih se preporuča jesti za vrijeme trajanja i nakon crijevne viroze.

U nastavku ti otkrivamo neke od odličnih namirnica i napitaka koje smiješ konzumirati čak i kada te muči crijevna viroza.

Đumbir

Osim što jača imunitet, đumbir se u tradicionalnoj medicini često koristi i kao lijek za ublažavanje mučnine, primarnog simptoma crijevne viroze. Istraživanja su potvrdila da đumbir pomaže ublažiti mučninu kod trudnoće, kemoterapije i bolesti putovanja, ali i kod crijevne viroze. U trgovinama je najčešće dostupan svjež đumbir ili u prahu, ali može ga pronaći i u obliku sirupa, tinktura i kapsula. Od svježe ribanog korijena đumbira najbolje je napraviti čaj koji će ublažiti simptome crijevne viroze.

Image
Foto: Unsplash

Čaj od mente

Tijekom crijevne viroze vrlo je važno nadoknaditi tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem, a osim vode, odličan izbor su i biljni čajevi. Čaj od mente može ublažiti neugodne simptome crijevne viroze – ponajprije grčeve u trbuhu te mučninu. Studije su pokazale da i sam miris eteričnog ulja paprene metvice blagotvorno djeluje na osobe koje pate od mučnina i bolova u trbuhu.

Image
Foto: Pexels

Banane, riža i tost

Namirnice kao što su banane, riža i tost najčešće se jedu kada nas muče bolovi u trbuhu, a one su uistinu odličan izbor te ih preporučuju i liječnici. Lagane su, lako probavljive i hranjive  stoga ih je dobro konzumirati tijekom trajanja crijevne viroze.

Image
Foto: Unsplash

Krekeri i pereci

Ako tijekom crijevne viroze imaš problema s povraćanjem i mučninom, suha hrana poput običnih krekera i pereca siguran je izbor. Ne sadrže začine te imaju malo masti i vlakana pa su lagani za probavu. Uz to, sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koji se lako probavljaju pa neće opteretiti želudac niti izazvati dodatne grčeve.

Image
Foto: Pexels

Krumpir

Blaga hrana poput običnog krumpira odlična je opcija kada te muči crijevna viroza. Običan krumpir ne sadrži puno masnoće i sastoji se od lako probavljivog škroba. Uz to, krumpir je odličan izvor kalija – jednog od primarnih elektrolita koji se gube tijekom povraćanja i proljeva i koje je vrlo važno nadoknaditi. Tijekom crijevne viroze najbolje je jesti samo kuhani i blago posoljeni krumpir, bez drugih dodataka kao što su maslac, sir ili kiselo vrhnje koji mogu opteretiti probavni sustav.

Image
Foto: Unsplash

Voće

Voće sadrži puno vode, ali i vitamina i minerala koje je ključno nadoknaditi tijekom crijevne viroze pa u svoju prehranu svakako ubaci voće poput dinje, lubenice, jagoda ili bresaka.  Ukusno je, lagano i obiluje vitaminima i mineralima kao što su kalij te vitamin A i C.

Image
Foto: Unsplash

Koje namirnice izbjegavati tijekom crijevne viroze?

Postoje i one namirnice i napici koji mogu pogoršati simptome crijevne viroze pa ih je bolje izbjegavati, barem tijekom trajanja bolesti. Riječ je o teško probavljivim namirnicama koje mogu potaknuti povraćanje i mučninu te izazvati proljev. Svakako bi trebala izbjegavati sljedeće namirnice:

  • Kofeinska pića
  • Masnu i prženu hranu
  • Začinjenu hranu
  • Slatku hranu i sokove
  • Mliječne proizvode
Image
Foto: Pexels