TAJNE KETO JELOVNIKA

Keto dijeta: Što smiješ jesti, a što je zabranjeno?

Kako bi organizam ušao u stanje ketoze potrebno je nekoliko dana, a kako bi proces bio uspješan važno znati koje se namirnice mogu naći na tvom jelovniku, a koje trebaš izbjegavati

Keto dijeta
Foto: profimedia.hr

Vjerojatno si čula za keto dijetu ili ketogenu prehranu – a najlakše ju je opisati kao smanjeni unos ugljikohidrata. Kod ove popularne dijete samo 10 posto ukupnih kalorija unesenih u jednom danu smije dolaziti od ugljikohidrata – što znači da se u 24 sata može pojesti, na primjer, samo 20 do 30 grama povrća i voća. Osim toga, keto dijeta poznata je po tome što dopušta unos masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIJEČ STRUČNJAKA

Brazilska dijeta: Zdrava ili rizična za zdravlje?

Kod ove vrste prehrane nastojimo tijelo dovesti u stanje ketoze kad ono za energiju počinje koristiti masne stanice, umjesto da za to koristi šećere i ugljikohidrate. Ova dijeta može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi pa osim što je nerijetko prilično efikasna za skidanje masnih naslaga, ima i neke druge prednosti.

Image
Foto: Pexels

Ipak, prije no što se odlučiš za takvu dijetu svakako se trebaš posavjetovati s liječnikom. U nastavku saznaj koje su namirnice dopuštene, a koje treba izbjegavati u širokom luku:

1/3