TAJNE KETO JELOVNIKA

Keto dijeta: Što smiješ jesti, a što je zabranjeno?

Kako bi organizam ušao u stanje ketoze potrebno je nekoliko dana, a kako bi proces bio uspješan važno znati koje se namirnice mogu naći na tvom jelovniku, a koje trebaš izbjegavati

Keto dijeta
Foto: profimedia.hr

Vjerojatno si čula za keto dijetu ili ketogenu prehranu – a najlakše ju je opisati kao smanjeni unos ugljikohidrata. Kod ove popularne dijete samo 10 posto ukupnih kalorija unesenih u jednom danu smije dolaziti od ugljikohidrata – što znači da se u 24 sata može pojesti, na primjer, samo 20 do 30 grama povrća i voća. Osim toga, keto dijeta poznata je po tome što dopušta unos masnoća.

Image
RIJEČ STRUČNJAKA

Brazilska dijeta: Zdrava ili rizična za zdravlje?

Kod ove vrste prehrane nastojimo tijelo dovesti u stanje ketoze kad ono za energiju počinje koristiti masne stanice, umjesto da za to koristi šećere i ugljikohidrate. Ova dijeta može dovesti do smanjenja razine šećera u krvi pa osim što je nerijetko prilično efikasna za skidanje masnih naslaga, ima i neke druge prednosti.

Ipak, prije no što se odlučiš za takvu dijetu svakako se trebaš posavjetovati s liječnikom. U nastavku saznaj koje su namirnice dopuštene, a koje treba izbjegavati u širokom luku:

Poželjne namirnice

Ukratko, dobro osmišljen keto jelovnik sastoji se od svježih i prirodnih sastojaka kao što su meso, riba i jaja te povrća koje ne sadrži puno škroba. Također, dobrodošle su masnoće, izvori kojih mogu biti mliječni proizvodi, maslinovo ulje i maslac. Evo što smiješ jesti odlučiš li se na keto dijetu:

 • Meso – meso je savršena namirnica za keto dijetu jer obiluje bjelančevinama, sadrži masnoće, a gotovo da nema ugljikohidrata. Možeš birati bilo koje meso, a u vegetarijanskoj varijanti čak i tofu. Bitno je da meso nije prerađeno i na sadrži pojačivače okusa, dakle, izbjegavaj salame i paštete.
 • Plodovi mora i riba – većina riba može se jesti u sklopu keto dijete, baš kao i školjke i rakovi. Odličan su izbor vrste riba koje sadrže zdrave masnoće, poput sardina, lososa, bakalara i haringe.
 • Jaja – u sklopu keto dijete dozvoljena su jaja u količini u kojoj ti odgovara.
 • Povrće – na tvom se jelovniku smije naći povrće koje nisu bogate škrobom, kao što su zelena salta, brokoli, tikvica, avokado i cvjetača.
 • Voće - Većina kiselog voća, kao što su borovnice, kupine, naranče, limun i limeta, mogu se jesti u malim količinama. Isto vrijedi i za lubenicu zbog visokog sadržaja vode. Ali skoro sve ostalo voće sadrži previše šećera i zato ga u keto dijeti treba izbjegavati.
 • Orašasti plodovi – većina orašastih plodova i sjemenki siromašno je ugljikohidratima pa su time dopušteni, ali treba paziti da se s njima ne pretjera.
 • Mliječni proizvodi – sirevi, jogurti i vrhnje dopušteni su kod keto dijete jer sadrže veliki udio masnoće, a mali udio ugljikohidrata. Osobito je dobar izbor grčki jogurt, na primjer, za doručak. Ipak, trebaš izbjegavati dijetne proizvode i voćne jogurte jer obično sadrže više šećera.
 • Umaci i masti – kod keto dijete ne trebaš paziti na masnoće jer upravo one pomažu da se duže osjećamo sito. Ovakve namirnice trebaš kombinirati s onima koje su bogate proteinima. Kod kuhanja valja koristiti maslinovo ulje, a umaci trebaju biti bez dodanih šećera.
 • Napitci – najbolji izbor je voda, a dopuštena je i kava, čaj te limunada bez šećera.
Image
Foto: Pexels

Namirnice koje su zabranjene

Kako zapamtiti koju hranu ne siješ jesti dok si na keto dijeti? Postoji jednostavno pravilo, izbjegavaj sljedeće 3 skupine namirnica:

 • One koje sadrže šećer – zabranjena su gazirana i slatka pića, slatkiši, kolači, zaslađeni jogurt, sladoled, zaslađene žitarice, tjestenina i slatka peciva.
 • One koje sadrže škrob - sve namirnice bogate škrobom se tijekom probave pretvaraju u glukozu (šećer). Hrana bogata škrobom je, na primjer, kruh, tortilje od brašna, tjestenina, riža, kus-kus, krumpir, pecivo, krekeri, grah, kvinoja, žitarice te zobene pahuljice.
 • "Keto" proizvodi – možda si u trgovini naišla na slatkiše i druge proizvode s oznakom "keto". Riječ je o proizvodima koji su obično visoko prerađeni pa ih je mudrije izbjegavati i fokusirati se na svježu i neprerađenu hranu bogatu hranjivim tvarima.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO ZDRAVO HRANITI NA POSLU?