Hranimo li se uravnoteženo, ne moramo brinuti dobivamo li dovoljno kalija u hrani. Naime, mješovita prehrana s dovoljno svježeg voća i povrća, mlijeka i mesa uglavnom zadovoljava potrebe organizma za kalijem. Kažemo uglavnom jer se lošom kulinarskom tehnikom i preradom namirnica veći dio kalija može izgubiti.
Želimo li ga sačuvati, birajmo namirnice s bogatim prirodnim sadržajem i nastojmo ih jesti što je više moguće sirove ili kuhane na pari. Još jedno upozorenje – nemojte ih mnogo soliti. Naime, kalij i natrij imaju suprotan učinak, pa ako kalij gubimo preradom, a sol dodajemo, narušavamo njihovu prirodnu ravnotežu. Dobar primjer je svježa rajčica: prirodno sadrži mnogo kalija, ali se soljenjem poremećuje dobar odnos kalija i natrija.
Koje namirnice imaju najviše kalija?
Peršin, celer, špinat, dinje, marelice, banane, naranče, avokado, jagode, rajčice, krastavci, kupus, cvjetača, paprika, patliđan, tikvice, kelj pupčar, brokula, tuna, blitva, koraba, krumpir, cikla, radič, šampinjoni, poriluk, rajčica, artičoke, papaja...
Što uzrokuje nedostatak kalija?
Nedostatak kalija redovito je posljedica većeg gubitka tekućine. Česti iscrpljujući proljevi, povraćanja i previše mokrenja (najčešće uslijed uzimanja diuretika – sredstva za liječenje povišenog krvnog tlaka) mogu izazvati manjak kalija. Uzrok tome mogu biti i bolesti bubrega, dijabetes i druge bolesti.
Kako se očituje manjak kalija?
Kalij ima važnu ulogu u transportu tjelesnih tekućina i radu srca pa njegov nedostatak izaziva niz poremećaja, od kojih su najuočljiviji mišićna slabost, promjena ritma srčane akcije, apatija i drugi. Odnos natrija i kalija u organizmu izuzetno je važan za regulaciju krvnog tlaka.
Kome najviše treba hrana bogata kalijem?
Najčešće su to bolesnici s povišenim krvnim tlakom jer zbog liječenja diureticima gube kalij. I oni koji su povraćali ili imali veći broj rijetkih stolica trebaju dijetnu hranu bogatu kalijem. Nakon čajne pauze i rižine sluzi, u dijetni režim se dobro uklapa jabuka (naribana bez kore i malo odstajala) i banana. Dakako. Neka vode računa da u odrganizam unose dovoljne količine kalija, kojim je bogato voće i povrće.
Foto: xedos4 / FreeDigitalPhotos.net