POTREBAN NAM JE

Kratki dani i malo sunca: Kako zimi dobiti dovoljno vitamina D?

Ljeti vitamin D dobivamo izlaganjem suncu, no što učiniti zimi kad sunca nema ni na vidiku? Vitamin D jako je važan za naše zdravlje i na sreću postoje načini kako ga dobiti u ovom dobu godine

profimedia-0161081056.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kad je vrijeme sunčano, ljudi su najčešće bolje raspoloženi i veseliji. S dolaskom zime, sve kraćih dana i sve manje sunčeve svjetlosti, većina postane više pospana, troma i lošije raspoložena. Manjka im energije i motivacije, a neki bi najradije prespavali zimu i probudili se kad se 'vrati' sunce.

Image
Zabava tijekom zime

Stručnjaci otkrivaju kako zima utječe na seksualni život, nije sve sjajno

Nije to ništa čudno. Tijekom zime smo manje izloženi suncu, a time i vitaminu D što je jedan od razloga tromosti i manjka energije. Vitamin D nam je važan – on se sintetizira u koži nakon izlaganja suncu i ključan je apsorbciju kalcija i održavanje jakih i zdravih kostiju, piše portal health.com. Nedostatak vitamina D može uzrokovati lomljive kosti, ali i veći rizik od upala, autoimunih i srčanih bolesti i smanjene kognitivne funkcije. Zato je toliko važno da kad god možemo vrijeme provodimo na dnevnom svjetlu u prirodi.

Image
Foto: Profimedia.hr

Dozu vitamina D možeš dobiti čak i zimi, evo kako!

Pauzu na poslu provedi na zraku

Zimi mrak pada već oko 16 sati – dolaziš na posao gotovo po mraku i vraćaš se kući po mraku. Ono malo sunčeve svjetlosti ne uspijemo pokupiti jer boravimo u uredima i radnim prostorijama. Ipak, umjesto da pauzu oko podneva provedeš u kantini ili za stolom, nastoji kratko izaći na zrak. I parminutna izloženost 'zubatom' suncu mogla bi poboljšati produktivnost. A ako pak radiš popodne, a vani je suho, pokušaj se prošetati ili otići biciklom. Podaci kazuju da ti polusatno izlaganje suncu tri puta tjedno može dati dozu D vitamina. Isto tako nije loše ni otići na vikend-izlet i pokoji zimski dan provesti u prirodi. Posebice ako se iza oblaka pokaže sunce.

Jedi ribu

I riba može biti sjajan izvor D vitamina. Losos, skuša, ali i tuna te sardine mogu ti pružiti 75 do 100 posto preporučene doze ovog vitanmina, piše INSIDER. Osim toga, ove ribe obiluju omega-3-masnim kiselinama koje su esencijalne za naše tijelo, a pomažu u borbi protiv upala.

Image
Foto: Pexels

I gljive su dobar izbor

Gljive su također prirodni izvor vitamina D. Najviše ih imaju one koje su bile izložene sunčevim zrakama stoga za dnevnu dozu ovog vitamina u obroku pojedi nešto gljiva. To mogu biti i šampinjoni. Konzumacijom gljiva mogla bi zadovoljiti potrebu za vitaminom D.

Image
Foto: Unsplash

Posegni za jogurtom i jajima

Puno artikala koje možeš pronaći u trgovinama obiluje D vitaminom. Tu spada mlijeko, sok od naranče, mliječni proizvodi pa i jogurt. Osim toga, i kuhana jaja su dobar izbor. Obiluju proteinima, mineralima, ali i vitaminom D. Jaja su svestran i pristupačan izvor ovog vitamina.

Po potrebi uzimaj dodatak prehrani

Ovisno o tome kako i gdje živiš, mogla bi biti izložena većem riziku od nedostatka D vitamina. Dodatak prehrani mogao bi biti potreban starijim osiobama koje ne mogu dugo boraviti vani, ali i onima sa specifičnim medicinskim stanjima poput bolesti jetre i cistične fibroze, piše INSIDER. U tom se slučaju savjetuj s liječnikom te zaista po potrebi posegni za ovakvim načinom dobivanja D vitamina.

POGLEDAJ VIDEO: PILATES ZA JUTARNJE RAZGIBAVANJE?