Smanji rizik

3 stvari koje trebaš promijeniti ako netko u tvojoj obitelji ima visoki tlak

Uz vrlo jednostavne promjene u svakodnevici u ranijoj životnoj dobi moguće je smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka u kasnijoj životnoj dobi. A time i razvoj bolesti srca

pexels-puwadon-sangngern-5340273.jpg
Foto: Pexels

Nikada se nije prerano početi brinuti o zdravlju srca, posebno je važno pratiti vrijednosti krvnog tlaka. A zdravlje uvijek počinje od prevencije i najbolje bi bilo već u dvadesetima i tridesetima početi razmišljati o životnom stilu, ali i obiteljskoj anamnezi.

Image
Misli na sebe

Pet najboljih prehrambenih navika za zdravlje srca - prema kardiologu

Kardiolog Marc Katz bavi se zdravljem srca, ali i preventivno upozorava na zdravstvene probleme. Kako je naveo za Insider, životni stil može utjecati na povišene vrijednosti krvnog tlaka, a to može dovesti do povećanog rizika od razvoja srčanog i moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

shimmer fallback

Visoki krvni tlak ili hipertenzija se naziva "tihi ubojica", a često ne postoje simptomi. Smatra se da osoba ima povišen krvni tlak ako se više od tri puta izmjeri tlak veći od 140/90 mmHg. Može biti posljedica genetike, životnog stila, ali ima tendenciju rasta s godinama.

Iako nitko ne može promijeniti gene moguće je smanjiti rizike od pojave hipertenzije s promjenama životnog stila, a najbolje je krenuti što ranije. "Što se ranije promjene počnu provoditi bit će veći utjecaj na kasnije zdravlje", objašnjava Katz za Insider.

Smanji unos crvenog mesa

Katz objašnjava da svojim pacijentima savjetuje da smanje unos crvenog mesa jer se onda smanjuje kolesterol. Krvni tlak i kolesterol su vrlo snažno povezani jer srce mora snažno raditi kako bi pumpalo krv kroz arterije koje su sužene ili otvrdnule zbog nakupljenog kolesterola. Visoki krvni tlak i visoke razina kolesterola su dva glavna uzroka srčanih bolesti, navodi klinika Cleveland. Zdrava prehrana je jedan od načina da se stave pod kontrolu. Katz navodi da hrana životinjskog porijekla podiže kolesterol jer ga i životinje imaju. Naglašava da je važno promijeniti životni stil, na primjer namirnice je bolje peći nego pržiti, a treba uvijek odabrati zdravija ulja.

shimmer fallback

Vježbanje je važno u svakoj dobi

No kako bi se smanjili zdravstveni rizici u budućnosti važno je i vježbati. Zdrava prehrana i vježbanje su važna kombinacija jer vježbanje ne može "spasiti" lošu prehranu. Svojim pacijentima savjetuje da je važno da idu u pravom smjeru, a ne da postignu savršen rezultat. Nemoguće je uvijek biti na pravom putu. "Svatko ima puno obveza u životu i ne može biti svaki dan u teretani ili se dogodi stresan tjedan i nemoguće je konzumirati uvijek zdrave obroke. Samo zato što se ovo dogodilo ne znači da treba potpuno odustati i kažnjavati se", dodaje Katz.

shimmer fallback

Prestanak pušenja je ključan (i elektroničkih cigareta)

Već je dokazana povezanost između pušenja i visokog krvnog tlaka. Prema Američkoj udruzi za srce (AHA) pušenje uzrokuje površini krvni tlak što može dovesti do oštećenja organa. Osim toga, Katz naglašava da su i moderne cigarete rizik za zdravlje srca. Još uvijek nema snažnih dokaza jer se radi o relativno novoj pojavi, ali prva istraživanja pokazuju da i e-cigarete povećaju krvi tlak i broj otkucaja srca.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.