Kako skupiti živu iz toplomjera u slučaju razbijanja

Naučiti kako skupiti živu iz toplomjera nije teško, a može vam biti od velike pomoći ako vam se ikada dogodi da razbijete toplomjer

Kako skupiti živu iz toplomjera  u slučaju razbijanja

Digitalni toplomjeri vrlo su popularni, no mnogi ostaju vjerni živinim toplomjerima. Dok neki naglašavaju da im je jedna od najvećih vrlina preciznost, najveća mana definitivno im je opasnost do koje dolazi prilikom razbijanja. Tekuća živa iznimno je otrovna za ljude i životinje, a unatoč tome on je vrlo čest dio kućnih ljekarni. Zbog toga vrlo je važno znati kako skupiti živu iz toplomjera u slučaju razbijanja. 

Kako skupiti živu iz toplomjera?
Ako živa iz razbijenog toplomjera nije propisno uklonjena, ona može predstavljati veliku opasnost za ukućane. Naučiti kako skupiti živu iz toplomjera nije teško, a ako vam se dogodi ova nezgoda važno je da zapamtite nekoliko važnih koraka koje možete poduzeti. 

Image


(FOTO: Pixabay)

Nakon što se živa razlila iz toplomjera pobrinite da ukućani izađu iz prostorije te da ostave otvorene prozore da se prostorija provjetrava barem 15 minuta. Za čišćenje ne koristite ništa što bi moglo raspršiti čestice, pa tako pod svaku cijenu izbjegavajte usisavače i metle. Također, izbjegavajte sredstva za čišćenje jer neka od njih mogu sadržavati kemikalije koje zajedno sa živom stvaraju burnu reakciju. Umjesto toga koristite papiriće, kapaljke ili ljepljivu traku koje nakon čišćenja obavezno odložite u čvrstu vrećicu.