Kako prati maske?

Kako pravilno prati zaštitne maske? Na nošenje smo se navikli, no treba usvojiti i pravila o održavanju: pazite se ovih grešaka, otvaraju vrata virusu.

Kako prati maske?

Kako očistiti nošenu masku? U perilici rublja: Masku možete prati zajedno s drugim rubljem u perilici. Prilikom pranja koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja, na najvišoj mogućoj temperaturi vode koja odgovara materijalu koji se pere.

Ručno pranje: provjerite je li izbjeljivač koji imate pri ruci uopće namijenjen dezinfekciji. Neki proizvodi za izbjeljivanje, poput onih dizajniranih za sigurnu uporabu na obojenoj odjeći, možda nisu prikladni za dezinfekciju.

Korištenje izbjeljivača
Upotrijebite izbjeljivač koji sadrži između 5,25 i 8,25 posto natrijevog hipoklorita. Nemojte koristiti sredstvo za izbjeljivanje ako postotak nije u tom rasponu ili nije naveden. Pazite da proizvod za izbjeljivanje nije istekao rok trajanja.
Nikada ne miješajte kućanski izbjeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje.
Osigurajte odgovarajuću prozračnost prostorije.

Kako napraviti otopinu?
Otopinu za dezinficiranje nošenih maski napravit ćete tako što ćete umiješati četiri žličice izbjeljivača po litri vode sobne temperature.

Maske umočite u otopinu za izbjeljivanje i ostavite da stoje pet minuta. Maske potom temeljito isperite hladnom vodom ili vodom sobne temperature, a otopinu bacite u zahodsku školjku. Nakon toga maske obavezno osušite.