Kako osnažiti um i tijelo za svakodnevni život? Ana i Ivana osmislile su trening uz koji je to moguće

Ana Hart i Ivana Song, trenerice za razvoj osobnih i sistemskih potencijala, vode zanimljiv program u Zagrebu, a mi smo saznale sve o njemu

Kako osnažiti um i tijelo za svakodnevni život? Ana i Ivana osmislile su trening uz koji je to moguće
Play logo

MindFit trening spaja mindfulness, inteligenciju tijela i funkcioniranje uma. Ana i Ivana kažu kako komunikaciju između podsvjesnog uma i tijela možemo razumjeti samo kad smo mindful. Zato su krenule sa treninzma o kojima su nam sve ispričale u nastavku.

Svi danas pričamo o mindfulnessu i na neki način postao je trend, kako u primjeni unutar tvrtki, tako i u svakodnevnom životu. Što je to mindfulness i kako pomaže?

Ana: Mindfulness je svjesna, objektivna pozornost, kojom sagledavamo životne situacije realnije, a to znači bez  etiketiranja, pozitivno, negativno, dobro, loše… Time si osiguravamo zdravi odmak od situacije kako nas pojedini životni momenti ne bi emotivno i kognitivno apsorbirali. To je naša, ljudska, urođena sposobnost koju koristimo kao i disanje. Kako danas zaboravljamo kvalitetno primijeniti disanje tako nam ni mindfulness nije zdravi, uvriježeni obrazac koji nam je podrška. Upravo zato je bitno znati kada vam je pozornost mindful, a kada sagledavate situaciju u potpunosti apsorbirani u samoj situaciji. Kada niste mindful, tada ste responzivniji na vanjske utjecaje, lakše se gubi kontrola, teže je upravljati stresnim situacijama, naprosto, osjećate se „izvan sebe“. 

Play logo


shimmer fallback


Ana Hart

Što to točno znači inteligencija tijela i koja je važnost mindfulnessa u razumijevanju tijela?

Ivana: Tijelo je naš medij kojim se predstavljamo i putujemo kroz život. Složen biološki i iznimno inteligentan sustav koji savršeno funkcionira, a danas ga se želi reproducirati i kroz umjetnu inteligenciju. Sposobno je, tj. inteligentno je razvijati se, revitalizirati i regenerirati se, a glavni je provodnik svih naših akcija. Razumijevanjem tijela i njegove inteligencije pospješujemo sve svoje akcije, a za svaku akciju potrebna je i mišićna memorija koja omogućuje i olakšava provođenje potrebnih zadataka. Mišićna memorija se stvara učenjem, tj. ponavljanjem određenih pokreta. Najjednostavniji primjer za to je kada učite voziti auto. Ne možete naučiti voziti samo ako gledate nekog drugog kako vozi, nego sami trebate sjesti za volan i naučiti i vaše tijelo sve pokrete koji su potrebni. Time koristite inteligenciju tijela. Kada smo mindful tada možemo razumjeti komunikaciju između uma i tijela jer jedno je mentalno naučiti nove informacije, a sasvim drugo je kad se te informacije provedu putem tijela u akcije. Time te informacije postaju integrirana znanja pojedinca što utječe na samopouzdanje, produktivnost, zadovoljstvo, uspjeh, sreću.. 

Play logo


U kakvoj je korelaciji um i tijelo?

Ana: Tijelo i um su u konstantnoj informacijskoj interakciji, manje svjesni, a u potpunosti podsvjesni um kojem je jedan od glavnih zadataka očuvati integritet tijela i održati ga u funkciji. U podsvjesnom umu otisak je ljudskog tijela, a razumijevanjem kako funkcionira podsvijest moguće je razumjeti i uvidjeti komunikaciju između podsvjesnog uma i tijela što je osnova za promjenu i kvalitetnije korištenje mehanizama svjesnog uma. Ukratko, kvalitetnije koristimo resurse s kojima raspolažemo, um i tijelo. 

shimmer fallback


Ivana Song


Što to točno znači u praksi?

Ivana: Upravo smo zato dizajnirale MindFit trening jer razumjeti suptilnu, iznimnu moćnu komunikaciju podsvjesnog uma i tijela možemo samo kad smo mindful. Kroz trening imamo segment kvalitetnog predavanja iz područja, između ostaloga, psihologije, komunikologije te funkcioniranja uma nakon kojeg sve te informacije iz mentalnog segmenta integriramo kroz tijelo kako bi to postala naša znanja koja ne zaboravljamo. Znate i sami na koliko ste seminara ili tečajeva bili, pa nakon nekog vremena te informacije zaboravite. Upravo zato spajamo tijelo, mindfulness u pokretu i nova znanja koja pomažu da lakše sagledate životne situacije i ostvarite svoje ciljeve. I da lakše, koristite suradnju tijela i uma na mindful način u svakoj vašoj akciji. 

U treningu primjenjujete i relaksaciju, zašto?

Ana: To je treći segment treninga koji slijedi nakon predavanja i mindfulnessa u pokretu. Ivana to najčešće radi i to radi izvanredno. To treba doživjeti. Cilj je da se tijelo duboko opusti i regenerira jer bitno je tijelu pružiti odmor. Prebrzo živimo, misli idu sto na sat i bitno je naučiti u kratkom vremenu opustiti i odmoriti tijelo. Sam trening je dinamičan i kroz odmor, u ovom slučaju relaksaciju, dodatno potičemo kvalitetniju integraciju novih znanja koja se mogu odmah primijeniti. 

Play logo


via Giphy


Koliko dugo ste razvijale MindFit trening?

Ana: Razvijale smo trening sad već dvije godine, a razvijamo ga i dalje kroz segment predavanja. Svaki trening je poseban i dinamika grupe ima svoje specifičnosti. Trening je dobar spoj suradnje sa polaznicima.  

Je li potrebno neko predznanje kako bi došli na MindFit trening?

Ivana: Nije, jako se brzo novi polaznici uklope u trening jer tijelo jednostavno prepozna dobrobiti, a radimo ga s puno gušta i radosti, u opuštenom ozračju učimo, razvijamo i opuštamo se. 

Kad i gdje se održava trening?

Ivana: MindFit trening se održava u Zagrebu, jednom mjesečno, a prvi sljedeći trening je 12. ožujka 2020. godine u Češkom domu, Šubićeva 20 na temu Bugovi uma. 

Image

Što je to mindful eating? Revolucionaran pristup prehrani uz koji više nikada nećete osjećati krivnju nakon obroka

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.