Život bez pilule

Prestaješ uzimati kontracepcijske pilule? Ovih 5 stvari trebaš uzeti u obzir

Istraživanja su pokazala da 80 posto žena ponovno uspostavi hormonalnu ravnotežu u roku od tri mjeseca nakon prestanka uzimanja pilule, ali kod nekih je potreban i dulji period

allef-vinicius-6ypOmTNK2FA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kontracepcijska pilula je jedna od najpouzdanijih kontracepcijskih sredstava, a žene vole i njezine druge prednosti. Pomaže kod reguliranja ciklusa, smanjuje menstrualne grčeve, ali se i koristi zbog ublažavanja problema na koži. No mnoge žene se boje promjena koje se mogu dogoditi kada se odluče za prestanak uzimanja pilula, a priče su različite.

Image
Prema ginekolozima

Tri načina na koja kontracepcijske pilule negativno utječu na seksualni život

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula ciklus može biti neredovit, mogu se pojaviti grčevi ili promjene raspoloženja, no kod nekih žena ta tranzicija je vrlo lagana. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena ponovno uspostavi hormonalnu ravnotežu u roku od tri mjeseca nakon prestanka uzimanja pilule, ali kod nekih može biti i dulje. Svako tijelo je jedinstveno i drugačije reagira na kontracepcije pilule, stoga drugačije reagira kada se "skida" s kontracepcijske pilule.

Image
Foto: Unsplash

Stoga je dobro saznati što kažu stručnjaci za zdravlje vezano za lakšu tranziciju. Za početak je važno da se žena sjeti zašto je uzimala kontracepcije pilule, ako su postojali neki problemi koje su htjele riješiti poput akni onda treba znati da se mogu opet pojaviti. No bez obzira na to što je bilo prvotni razlog dobro je pročitati sljedeće savjete kako bi što bezbolnije prošla kroz ovu promjenu.

Nutritivno bogati obroci

Ljudski organizam je vrlo složen sustav i hrana je važna pa stoga nije neobično da ono što jedemo utječe hormone i njihovu ravnotežu. Jeda Mesquita, savjetnica za holističku prehranu, objašnjava da bi u ovom slučaju trebalo paziti na razinu šećera u krvi, a svaki obrok treba sadržavati proteine, masti i ugljikohidrate. "Na primjer, umjesto da samo pojedeš bananu, kombiniraj je s grčkim jogurtom i maslacem od badema", predlaže Mesquita za The Everygirl. Također je dodala da je važno nikada ne preskakati obroke (osobito doručak) i jesti kada se osjeća glad.

Liječnik dr. Trevor Cates dodaje da treba paziti na unos vitamina iz skupine B, kao što su B12 i B6, ali i na minerale poput magnezija, selena i cinka. Tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula može se dogoditi deficit ovih minerala i vitamina. Kako bi se smanjile neugodnosti nakon prestanka uzimanja pilula važno je povećati unos namirnica poput tamnog lisnatog povrća, zdravih masnoća i proteina.

Image
Foto: Unsplash

Zdravlje crijeva treba ojačati

Crijeva kontroliraju zdravlje u ostatku tijela te utječu na mnoga područja stoga nije neobično što treba paziti na zdravlje crijeva tijekom ove tranzicije u kojoj je važna hormonalna ravnoteža. "Vrlo je važno ojačati zdravlje crijeva unoseći puno namirnica bogatih proteinima poput chia sjemenki i povrća iz skupine kupusnjače (kupus, kelj, brokula, prokulice) ili uzimati probiotike", objašnjava dr. Cates. Dovoljan unos vlakana omogućit će zdrav rad crijeva odnosno barem jednu veliku nuždu dnevno kako bi se tijelo moglo detoksicirati. No ako postoje bilo kakvi problemi poput nadutosti i zatora treba razgovarati s liječnikom.

Image
Foto: Unsplash

Smanjivanje stresa

Stres ima ogroman utjecaj na tijelo, posebno na hormone, i zbog toga je važno paziti na razinu stresa. "Stres i nesanica mogu utjecati na funkciju nadbubrežne žlijezde, kortizol i ravnotežu živčanog sustava", objašnjava dr. Cates. Zato naglašava da je potrebno spavati 6 do 8 sati tijekom noći, vježbati, paziti na disanje.

Image
Foto: Unsplash

Vježbanje s malim opterećenjima

Mnoge žene vole mijenjati vrste treninga, ali tijekom ovog prijelaznog razdoblja treba biti nježan prema sebi. Stručnjaci preporučuju treninge s malim opterećenjem. "Vježbe visokog intenziteta mogu podići kortizol u tijelu, a tijekom ovog razdoblja treba smanjivati kortizol kako bi tijelo lakše došlo u ravnotežu", dodaje Jade. Pilates, joga i hodanje su vrste aktivnosti koje će najbolje odgovarati u ovom periodu.

Image
Foto: Unsplash

Paziti na reproduktivno zdravlje i planirati

Ako si odlučila prestati uzimati kontracepcijske pilule onda je važno da imaš plan. Ako te zabrinjava neplanirana trudnoća važno je dalje planirati kontracepciju jer se trudnoća može odmah dogoditi. S druge strane, ako planiraš trudnoću važno je razgovarati s ginekologom i napraviti plan vezan za ravnotežu hormona i poboljšanje plodnosti. Bez obzira na tvoje trenutačne ciljeve, uvijek je važno paziti na reproduktivno zdravlje, a ovaj prijelaz je dobra prilika da ponovno razmisliš što je najbolje za tvoje tijelo.

Image
Foto: Unsplash