Tko od nas barem jednom nije uživao u šalici toplog kakaa? Kakao je jedan od najpopularnijih okusa na planeti. Toliko da gotovo može postati ovisnost. Bogati intenzivan okus kakaa savršeno se slaže s gotovo svime, od smoothieja, kave i raznoraznih slastica pa sve do zobene kaše i griza.
Kakao je zapravo drvo koje raste u tropskim krajevima Južne Amerike, a čiji se plod koristi za izradu kakao praha i svima omiljene čokolade. Bilo da se radi o sirovom, u zrnu, komadićima ili u prahu, kakao se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu i upravo zato već godinama ima zasluženu titulu 'superhrane'. Osim toga, u kakau se nalaze i serotonin i dopamin - hormoni sreće pa je čak i samo to dovoljan razlog da ga uvrstiš u svoju svakodnevnu prehranu.
Svi s vremena na vrijeme uživamo u dodatku kakaa na razne načine, ali malo tko shvaća da, osim nevjerojatnog okusa, kakao ima i druge, poprilično impresivne zdravstvene prednosti koje pruža našem tijelu, ali i koje mogu promijeniti naše zdravlje na posve neočekivane načine.
Primjerice, po svom sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su zaslužni za ukupno zdravlje organizma, a sadrži i katehine i polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja i karcinoma, ali i mnogih drugih bolesti. Ostale najvažnije prednosti izdvojile smo u nastavku.