Kajenska paprika: Igračica iz sjene koja topi kilograme i ublažava bol u mišićima

Želiš li skinuti kilograme i izbrisati celulit s bedara i stražnjice, zaljuti si život - isplatit će se

Kajenska paprika: Igračica iz sjene koja topi kilograme i ublažava bol u mišićima

Kajenski papar dobiva se iz kajenske paprike i, osim bogatog okusa,  ima i brojne benefite za zdravlje - jača imunitet, poboljšava probavu i cirkulaciju, ublažava bolove u mišićima i zglobovima te pomaže u mršavljenju.  Tajna je u kapsaicinu, aktivnoj tvari koju sadrže sve ljute papričice, a koja im daje ljutinu. 

Kapsaicin lagano povećava tjelesnu temperaturu zbog čega dolazi do sagorijevanja većeg broja kalorija i ubrzavanja metabolizma, što za posljedicu ima gubitak kilograma.

Image

Što sve možeš raditi s limunom u sklopu svoje beauty rutine

Kajenska paprika obiluje antioksidansima zbog čega dobro djeluje na imunitet. U vrijeme prehlada i gripe dobro je zaljutiti malo svoju hranu i na taj način smanjiti rizik od zaraze. Ima i jaka antiupalna i antivirusna svojstva.

shimmer fallback


(FOTO:  Pixabay)

Ako ti je začepljen nos i tu ti može pomoći kajenska paprika. Pojedeš li je samo malo, doći će do širenja žila u nosu i prodisat ćeš u trenu. Možda i proplakati, no to je mala cijena za prohodne dišne puteve. 

Mnoge kreme i gelovi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima imaju u sebi kapsaicin koji zagrijava bolno područje i tako  ublažava tegobe. U početku možeš osjetiti peckanje, žarenje i svrbež, no te će senzacije s vremenom proći, baš kao i bol.  Kapsaicin također snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi te sprječava stvaranje ugrušaka i začepljenje krvnih žila. 

Kako bi iskoristila dobrobiti kajenske paprike već je danas uvrsti u svoju prehranu.Dodaj ju mljevenu u umake, namaze ili njome začini pečenu piletinu. Možeš ju dodati i u marinade za meso. Odlična je na pečenim pilećim krilicma ili u kineskim jelima. Kajenska paprika obogatit će juhu od rajčice i crvene mljevene paprike.

Možeš je dodati i maslinovo ulje i dobit ćeš aromatizirano ulje za salate.


via Giphy

Detoks napitak s kajenskom paprikom


Proljeće je pravo vrijeme za detoksikaciju organizma, a kajenska paprika i ovdje može odigrati važnu ulogu. Jedan je od tri sastojka napitka za mršavljenje koji se piju tijekom limun dijete. Za napitak su ti potrebni:

  • 2 žlice limunovog soka
  • na vrh žličice kajenske paprike
  • 2 žlice javorovog sirupa 
  • 3 dcl mlake vode


Tijekom limun dijete do pet dana pije se samo ovaj napitak (12 čaša dnevno) i ništa drugo se ne jede, no želiš li ga uvrstiti u svoju prehranu i izvan ovog strogog dijetnog režima, preporučuje se popiti ga ujutro.

Ubrzat će probavu, pomoći tvojim jetrima da se očiste od toksina i potaknuti mršavljenje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.