Ljetno računanje vremena

Bliži se pomicanje sata, a evo što možeš učiniti kako bi pripremila svoje tijelo

Samo jedan sat sna manje može utjecati na tvoje raspoloženje, a dugoročna promjena biološkog ritma može imati značajan utjecaj na tvoje zdravlje

Bliži se pomicanje sata, a evo što možeš učiniti kako bi pripremila svoje tijelo

Još malo i spavat ćemo sat manje jer zadnju nedjelju u ožujku kreće ljetno računanje vremena. Kazaljke pomičemo jedan sat unaprijed, to jest , prelazimo s 2:00 sata na 3:00 sata u noći 27. ožujka 2022. godine.

Povećan broj prometnih nesreća te srčanih i moždanih udara, sve su to pojave za koje su znanstvenici utvrdili da se češće događaju dan nakon pomicanja sata. Zbog toga u tjednima nakon pomicanja sata možeš osjećati česte promjene u raspoloženju. No, odgovarajućom pripremom i uvođenjem malih promjena uoči pomicanja sata možeš smanjiti utjecaj na svoj organizam.

'Resetiraj' svoj unutarnji sat

Pravilan raspored spavanja važno je održavati tijekom cijele godine, a posebno nakon pomicanja sata. Stanice u našem srcu, plućima, probavnom sustavu i mozgu sve su regulirane unutarnjim satom i signaliziraju jedna drugoj. Ako to učine u krivo vrijeme, primjerice otpuštanjem hormona kasnije nego što je potrebno, to može izazvati dugoročno negativne posljedice za tvoje tijelo. 

Najbolji način da pripremiš svoje tijelo:

  • Tri noći prije pomicanja sata, svaki dan pođi na spavanje 15 do 20 minuta ranije
  • Počni obavljati svakodnevne aktivnosti ranije (primjerice, tijekom tri dana sve ranije večeraj)
  • U nedjelju, dan uoči pomicanja sata učini to u popodnevnim satima i idi spavati u normalno vrijeme

Ako ti je i dalje teško priviknuti se na novo vrijeme buđenja, znanstvenici savjetuju da se nakon alarma odmah izložiš jarkom svijetlu. 

shimmer fallback

Smanji unos kofeina

Ako ne možeš zamisliti dan bez kave, možda je vrijeme da se ipak malo suzdržiš. Stručnjaci preporučuju da tjedan dana prije pomicanja sata ograničiš konzumiranje kave na prijepodnevne sate i izbjegneš unos kofeina u popodnevnim satima. Ako ćeš pokušati krenuti na spavanje ranije, kofein će te u tome spriječiti. No nema potrebe da naglo i u potpunosti prestaneš piti kavu jer bi u tom slučaju mogla iskusiti jake glavobolje i promjene u raspoloženju. 

Izbjegavaj zaslone prije spavanja

Stručnjaci se slažu da bi barem sat vremena prije spavanja trebala prestati koristiti mobitel, računalo ili gledati televiziju. Period od oko sat vremena prije spavanja je ključan za dobar san. Plava svjetlost koju emitiraju zasloni može smanjiti proizvodnju melatonina u tvom tijelu i držati te duže budnom. Također, prije spavanja bi svoj mozak trebala umiriti, a ne stimulirati ga gledanjem serija ili igranjem igrica na mobitelu. Provedi ključnih sat vremena čitajući knjigu ili se druži s ukućanima. 

shimmer fallback


Kako motivirati svoju djecu da učine isto?

Djecu je često teško potaknuti da krenu spavati ranije ili smanje korištenje tehnologije prije spavanja, posebno djecu tinejdžerskih godina. Stručnjaci tvrde da bi trebala djeci jasno objasniti prednosti koje će time iskusiti, ali nemoj previše komplicirati. Nemoj im naređivati što da rade nego ih potakni da isprobaju neke od navedenih savjeta.  

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.