Juhe su bolje za detox od smoothieja, a ovi recepti dokazuju da nisu nimalo dosadne

Juhe su često zanemareno jelo i mnogi ih smatraju nemaštovitima. No, one bi mogle biti mnogo bolje za čiščenje tvog organizma, ako se ne ograničiš na jednostavnu bistru juhu s rezancima

Juhe su bolje za detox od smoothieja, a ovi recepti dokazuju da nisu nimalo dosadne

Smoothie-i su postali ogroman hit i sigurno si već sto puta čula da su jako zdravi i da su odlični za čišćenje organizma. Oni su vrlo nutritivni i sadrže sve bogatstvo vitamina i minerala, a znaju biti i jako fotogenični na Facebooku, Instagramu i Pinterestu. S druge strane, juhe nekako ne prati baš tako dobar glas. Iako ćeš vjerojatno prvo posegnuti za juhom dok se razboliš, općenito se smatra da kuhano povrće ne sadrži toliko nutrijenata kao ono sirovo. Ako i sama imaš taj stav, ovo bi te moglo iznenaditi. Juhe bi zapravo mogle biti puno bolja metoda detoksikacije nego smoothie-a.

Sirovo ne znači nužno i bolje

Sigurno ti nikada ne bi palo na pamet staviti kuhano povrće u svoj jutarnji smoothie. I sigurno baš zato misliš da je on toliko zdraviji od ičeg drugog. No, istina je da je povrće nekad mnogo bolje za tebe kada se termički obradi.Toplina kod kuhanja rastvara stanice povrća i zbog toga tvoje tijelo lakše razgrađuje i apsorbira sve nutrijente. Istina je da prekuhano povrće gubi veliki dio vitamina i minerala, ali normalna termička obrada im neće puno naštetiti. Ovo posebno vrijedi za zeljanice. Na primjer, ako špinat kuhaš na pari ili ga lagano blanširaš u juhi, lakše ćeš apsorbirati vitamine A i E, proteine, cink, željezo i kalcij.

Sve je u vlaknima

Kada usitnjuješ povrće za smoothie, ustvari usitnjuješ i vrijedna vlakna koja su važna za dobru probavu i ključna kod detoksikacije. Možeš si ovo zamisliti na sljedeći način: vlakna su kao male četkice koje četkaju toksine van iz tvog organizma. U juhama sva ta dragocjena vlakna ostaju netaknuta i spremna za svoju funkciju.

Ako ti se juhe inače čine dosadnima, nadam se da će te sljedeći recepti uvjeriti da mogu biti ukusne i zanimljive.

Pikantna juha od kupusa

Sastojci:
Povrtni temeljac za juhu
8 šalica vode
2 režnja oguljenog i nasjeckanog češnjaka
½ oguljenog i nasjeckanog đubira
2 mrkve
1 jalapaeno papričica
½ velikog luka
½ glavice kupusa
½ šalice umaka od rajčice
2 žlice soja umaka ili tamarija
2 žlice ljutog umaka po želji
sol i papar

Priprema:
U vodi otopi kocku za juhu kako bi dobila temeljac. Ulij ga u lonac zajedno s povrćem koje si prethodno nasjeckala na komadiće.  Začini sve solju i paprom, dodaj ljuti umak i umak od rajčice. Sve zajedno stavi na štednjak dok ne zavrije pa na laganoj vatri ostavi kuhati dok povrće ne omekša onako kako najviše voliš. Ako voliš povrće hrskavije, dovoljno je kuhati ju oko 30 minuta.

Bogata Minestrone juha

Sastojci:
4 žlice maslinovog ulja
1 ljubičasti luk
4-6 češnja češnjaka
2 mrkve
¼ šalice umaka od rajčice
2 šalice sezonskog povrća po (batat, mahune, tikvice, kelj i sl.)
½ žličice origana
½ žličice timijana
4 šalice povrtnog temeljca
2 šalice vode
1 žličica soli
½ žličice papra
1 šalica integralne tjestenine
1 šalica kuhanog graha

Priprema:
Luk, češnjak i mrkvu pirjaj na laganoj vatri 5-10 minuta. Dodaj ostatak povrća osim nasjeckanog kelja i pirjaj još 2 minute. Potom dodaj umak od rajčice, temeljac i vodu te začini. Sve kuhaj poklopljeno na laganoj vatri. Naposljetku, dodaj tjesteninu, mahune i kelj. Ukloni poklopac i kuhaj još 20 minuta.

Gusta juha od povrća

Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 srednji luk
1 velika mrkva
2 stabljike celera
1 crvena paprika
4 češnja češnjaka
2 šalice zelenih mahuna
4 šalice narezanog kelja
1 šalica narezane brokule
2 dcl umaka od rajčice
1 žličica bosiljka
1 žličica soli
½ žličice papra
šaka svježeg peršina

Priprema:
Zagrij ulje na tavi i pirjaj mrkvu, luk i celer 4 minute. U lonac dodaj češnjak i narezanu papriku pa kuhaj još minutu. Zatim dodaj mahune i umak od rajčice, i kuhaj na laganoj vatri 20 minuta. Dodaj brokulu i kelj pa sve kuhaj poklopljeno još 5 minuta. Na kraju kuhanja u lonac dodaj peršin i ostale začine.

Orijentalna juha od leće s batatom

1 šalica crvene leće
1 crveni luk
2 mrkve
1 šalica sitno rezanog celera
1 korijen peršina
1 batat
1 žličica kumina
1 žličica korijandera
1 žličica kurkume
½ žličice chillia
2 žlice maslinovog ulja
šaka lišća peršina
sol, papar

Priprema:
Luk  nasjeckaj i pirjaj na laganoj vatri 5 minuta. Mrkvu, peršin i celer nareži na manje, jednake komade pa ih pirjaj još 5 minuta zajedno s lukom. Dodaj začine i pirjaj sve skupa još minutu. U lonac stavi leću i prelij je s litrom vode, te pusti da se lagano kuha otprilike 20 inuta. Batat nareži na kockice, ubaci u juhu, i sve skupa kuhaj još 15 minuta. Na kraju dodaj lišće celera, i posluži sa žlicom jogurta.

Juha od poriluka i slanutka

Sastojci:
2 veća poriluka (ili 3 manja)
1 šalica kuhanog slanutka
1 mrkva
1 korjen peršina
1 žličica kurkume
2 žlice maslinovog ulja
šaka peršinovog lišća
700 ml povrtnog temeljca
sol, papar

Priprema:
Poriluk dobro opeti i nareži na kolutiće, a mrkvu i korijen peršina na polumjesece. Pirjaj sve na laganoj vatri 5-10 minuta. Dodaj temeljac i kuhaj poklopljeno na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodaj slanutak i sve kuhaj još 5 minuta. Na kraju kuhanja dodaj začine i sjeckano lišće peršina.