Zdravlje
Zdravlje

Jeste li znali koji su sastojci meda?

Jeste li znali koji su sastojci meda?
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Glavni sastojci meda jesu ugljikohidrati i oni čine 95-99% suhe tvari ovisno o vrsti. Zatim u medu nalazimo vodu, bjelančevine, vitamine, enzime te razne minerale, odnosno mineralne tvari.

Sastav šećera u medu Primjenom različitih znanstvenih metoda utvrđeno je da su šećeri u medu sastavljeni od: 1. monosaharida fruktoza ili levuloza - monosaharid je koji je vrlo sladak i dobro topljiv u vodi glukoza - najrasprostranjeniji je monosaharid u prirodi 2. disaharida maltoza, turanoza, izomaltoza, saharoza, maltuloza, izomaltuloza, nigeroza, trehaloza, glutiloza, lami-narbioza, entibioza. 3. oligosaharida erloza, panoza, maltotrioza, kestoza, izomaltobioza, melecitoza, izopanoza. Voda u medu Voda je nakon ugljikohidrata drugi značajan sastojak meda. Zakonski omjer vode u medu ovisi od vrste i iznosi od 15 - 20%. Količina vode nazočne u medu utječe na njegovu viskoznost, gustoću i kristaliziranje. Tako se med u kojem je nazočna veća količina vode kasnije kristalizira. Količina vode u medu nije stalna zbog njegove hidroskopnosti. Kiseline u medu Med pčele medarice sastavljen je i od niza organskih kiselina. Mravlja kiselina npr. prisutna je s 10% količine u medu iako se nekad smatralo da je ima više i da je jedna od glavnih prisutnih kiselina. Med pored mravlje sadrži i oksalnu, jantarnu, limunsku, vinsku, mliječnu, glukonsku, piroglutaminsku, maleinsku, valerijansku i benzojevu kiselinu. Bjelančevine u medu Bjelančevine u medu sastavljene su od albumina, globulina i pepotona koji zajedno čine polovinu koloidnih tvari u medu. Proteini većim dijelom prelaze u med iz pčelinjih žlijezda slinovnica kada prerađuju nektar i medljiku, u pčelinjem mednom želucu. Vitamini u medu Vitamini su između ostalog sastavni dio meda, međutim, njih nalazimo u vrlo malim količinama, nedovoljnim za potrebe ljudskog organizma. Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega ovisi iz kojeg cvijeća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti peludi, stanju i zrelosti meda te o njegovu načinu čuvanja. Mineralne tvari u medu Med sadrži: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor. Količine mineralnih tvari ovise o vrsti meda i podrijetlu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx