OVO NISI ZNALA

Treba li uvijek oguliti mrkvu? Postoje prednosti i nedostaci

Jesi li se ikada zapitala što se dogodi ako mrkvu ne ogulimo? Mrkva je jedno od najpopularnijeg i najzdravijeg povrća, no često se pitamo je li guljenje zaista nužno

Mrkva
Foto: Pexels

Guljenje mrkve je uobičajena praksa jer mnogi smatraju da je guljenje važno jer uklanja prljavštinu, pesticide i moguće štetne tvari s njene površine, no neki smatraju da je guljenje mrkve nepotrebno i da se u samoj kori nalazi mnogo hranjivih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZDRAVLJE U ČAŠI

Pokazalo istraživanje - ovaj sok od povrća je najzdraviji napitak

Prednosti neoguljene mrkve

Više hranjivih tvari

Mrkva je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima koja su ključna za naše zdravlje. Sadrži visoku koncentraciju vitamina A koji je važan za dobar vid, zdravu kožu i imunološki sustav. Osim toga, sadrži i vitamine C, K, E i B koji su nužni za pravilno funkcioniranje tijela. Minerali poput kalija, magnezija, fosfora i kalcija također su prisutni u mrkvi. Vlakna u mrkvi pomažu pri probavi i održavanju zdravih crijeva. Guljenje mrkve uklanja vanjski sloj, no, kako je već spomenuto, većina hranjivih tvari nalazi se odmah ispod površine. Neoguljena mrkva tako zadržava većinu svojih hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamin C, kalij i antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što može smanjiti rizik od razvoja različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak, piše Zadovoljna.si.

Bolja tekstura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada mrkvu ne ogulimo, ona zadržava svoju prirodnu teksturu i hrskavost. To može biti posebno ugodno kod svježih salata ili grickalica. Manje otpada. Neoguljena mrkva znači manje otpada, što je korisno za okoliš i doprinosi održivom načinu života.

1/2