Iznenađujuće korisne

Vjerovala ili ne, žvakaća guma ima 9 dobrobiti za tijelo

Vjerojatno se čini čudnim da bi žvakanje sintetičkih sastojaka moglo biti korisno. No znanost pokazuje brojne načine na koje određeni sastojci i stvarni dio žvakanja mogu pomoći tvom zdravlju

profimedia-0315228726.jpg
Foto: Profimedia

Ovisno o tome tko žvače, žvakanje se može smatrati životnim stilom ili navikom. Ali može li učestalo žvakanje žvakaće gume biti dobro za tebe? Bilo da voliš Orbit ili si zagrženi poklonik Airwavesa, zapravo postoje neke legitimne prednosti žvakaće gume. No, krenimo od osnova.

Image

Ako te živcira kada ljudi glasno žvaču - možda si genije

Od čega je zapravo napravljena žvakaća guma?

Žvakaća guma je zapravo drevna praksa koja je započela s ljudima koji su žvakali gumu napravljenu od soka drveća. Danas se žvakaće gume uglavnom rade od ovih umjetnih sastojaka:

  • Elastomeri: sintetičke tvari nalik gumi koje čine gumu za žvakanje
  • Smole: dodani su biljni ili sintetički sastojci kako bi guma ostala zajedno
  • Voskak ili ulja: pomažu da guma bude mekana i za žvakanje kada se zagrije
  • Fileri: sastojci poput kalcijevog karbonata mogu pomoći u dodavanju teksture
  • Aroma: prirodni ili umjetni sastojci koji mu daju onaj prepoznatljivi mentasti ili voćni okus
  • Zaslađivači: gume se mogu zasladiti prirodnim šećerima ili zamjenama za šećer poput aspartama, stevije ili šećernih alkohola
shimmer fallback

Vjerojatno se čini čudnim da bi žvakanje moglo biti dobro za tebe. No znanost pokazuje brojne načine na koje određeni sastojci i stvarni dio žvakanja mogu pomoći tvom zdravlju. U nastavku smo izdvojile devet najvažnijih prednosti.

Smanjuje stres

Jesi li ikada posegnula za žvakom tijekom maratonskog učenja - ili stvarnog maratona? Možda zato što žvakanje pomaže u smanjenju razine stresa. Mali istraživački pregled 20 studija o žvakaćim gumama i stresu pronašao je dokaze da žvakaće gume smanjuju stres za ljude na poslu i u obrazovanju.

U studiji provedenoj na 100 studenata, znanstvenici su pronašli dokaze koji potvrđuju da su žvakaće gume prije ispita pomogle studentima smanjiti stres i postići bolje rezultate testova.

shimmer fallback

Poboljšava pamćenje

Žvakaća guma povezana je s boljom kognicijom i pamćenjem, a studija s testovima magnetske rezonancije (MRI) pokazala je da žvakaća guma aktivira dio mozga povezan s pamćenjem.

No stručnjaci kažu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li žvakaća guma spriječiti gubitak pamćenja ili poboljšati pamćenje kod osoba s ozljedom mozga.

Poboljšava oralno zdravlje

Žvakaća guma zapravo može biti dobra za tvoje zube (samo provjeri je li bez šećera!). Žvakanje žvakaće gume bez šećera nakon što jedeš može pomoći očistiti hranu sa zuba, povećati salivaciju u borbi protiv plaka i obnoviti caklinu.

Također postoje dokazi da žvakaća guma koja sadrži ksilitol (šećerni alkohol koji se koristi za zaslađivanje žvakaće gume) mijenja bakterije u tvojim ustima. U maloj studiji sa 70 japanskih muškaraca, istraživači su procijenili učinak žvakaće gume s ksilitolom na mikroorganizme u slini muškaraca. Grupa koja je žvakala gumu s ksilitolom imala je značajno manji broj bakterija u slini od kontrolne skupine.

shimmer fallback

Sprječava infekcije uha

Da, žvakaće gume mogu pomoći kod zagušenja ušima u avionu, ali zapravo sastojci, a ne žvakanje, mogu pomoći infekcijama uha.

Sjećaš se onog šećernog alkohola ksilitola? Ksilitol je zapravo proučavan kao preventiva za infekcije uha kod djece. Bilo da se daje djeci u žvakaćim gumama, pastilama ili sirupima, istraživanje je pokazalo da ksilitol pomaže u sprječavanju bakterijskih infekcija putem Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae koje mogu dovesti do infekcija unutarnjeg uha. No, istraživači su također primijetili da su nam potrebne veće studije da bismo bili sigurni, a također se činilo da koristi samo već zdravoj djeci.

Pomaže ti u odvikavanju od pušenja

Iako vam običan komad Hubba Bubbe može zaokupiti usta dok prestaješ pušiti, postoje bolje žvakaće gume za taj posao.

Pregled istraživanja iz 2013. godine pokazao je da je nadomjesna terapija nikotinom, koja uključuje upotrebu nikotinske žvakaće gume, 80 posto učinkovitija u pomaganju ljudima da prestanu pušiti od placeba. Korištenje dva oblika nikotinske nadomjesne terapije još je učinkovitije.

shimmer fallback

Pomaže crijevima zacijeliti nakon operacije

Operacija abdomena može biti teška za tvoju probavu. Ipak, postoje dokazi da žvakaće gume mogu pokrenuti tvoja troma crijeva.

Prema malom pregledu istraživanja 10 studija (uključujući 1659 sudionika), žvakaće gume poboljšale su oporavak crijevne funkcije nakon porođaja carskim rezom, a čini se da žvakaća guma također pomaže ljudima da se oporave od operacije debelog crijeva.

Ublažava žgaravicu

Uzmi jednu žvakaću nakon jela kako bi ublažila probavne smetnje i neugodnu žgaravicu. Budući da žvakaća guma povećava protok sline, može pomoći u ispiranju probavne kiseline i poboljšanju simptoma refluksa.

shimmer fallback

Pomaže utažiti žeđ

Ne postoji zamjena za pijenje vode kad je pitanju žeđ, a žvakaće gume zapravo neće poboljšati hidrataciju tvog tijela. Ali postoje neki dokazi da pomoći da se trenutno osjećaš manje žedno.

Mali istraživački pregled 12 studija otkrio je da povećanje sline od žvakaće gume pomaže ublažiti žeđ i suha usta. Ipak, kad si žedna, svejedno radije posegni za čašom obične vode.

Pomaže ti vidjeti jasnije

OK, moramo biti iskreni. Trebamo više informacija kako bismo dokazali povezanost žvakaće gume i vida. No, u maloj studiji s 46 odraslih, istraživači su otkrili da žvakaća guma poboljšava fokus očiju. Bez obzira na prednosti (kao i kod žeđi) i dalje svakako posegni za naočalama umjesto za pakiranjem žvakaće gume.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.