Prva pomoć za umor

Ne spavaš dobro? Evo kako se oporaviti nakon neprospavane noći

Potres, pandemija, ali i poslovne obaveze posljednjih nam dana oduzimaju sate sna, no postoje neke sitnice kojima si možeš pomoći dan nakon

zohre-nemati-hdrudRmTaes-unsplash.jpg

U posljednjih nekoliko tjedana, ali možda i godine, većina nas je imala barem jednu neprospavanu noć. To nije nimalo čudno kada se samo prisjetimo stresa koji nam je uzrokovao potres, ali i nelagodnog osjećaja i straha koji nas prati zbog pandemije. Manjak sna je vrlo opasan za naše zdravlje, više nego što smo toga i svjesne.

Image
Odmori se

Rješenje za miran san krije se u šalici čaja. Ovih pet će te opustiti

Jedna neprospavana noć možda nije toliko strašna, ali ako ih se zareda nekoliko u kratkom periodu, može ostaviti velike posljedice na naše zdravlje. Već mali nedostatak sna može uzrokovati gubitak pamćenja, lošije mentalne sposobnosti koje dovode do nezgoda ili smanjene produktivnosti na poslu, a to nam kao posljedicu donosi i stres.

Neprospavane noći također utječu na našu kožu, seksualnu želju, raspoloženje, a ako ih se nakupi nekoliko u kratkom periodu, mogu dovesti do razvoja bolesti srca, moždanog udara ili visokog krvnog tlaka. Sve su to rizici koji se mogu izbjeći pravilnom higijenom spavanja.

Dok se higijena gradi postupno, baš kao i naš bioritam, jedna neprospavana noć ne mora voditi do drugih i postoje sitnice koje možeš napraviti kako bi se od nje oporavila i vratila svoju rutinu spavanja na pravi put. Istražile smo koje su to sitnice, a s njima možeš početi već danas.

Nemoj računati na dodatnih pet minuta sna

Čak i ako cijelu noć nisi mogla kvalitetno zaspati i uspiješ zatvoriti oči pred jutro, jednom kada ti odzvoni alarm, odmah ustani. Dodatnih par minuta sna ti u ovom slučaju neće koristiti jer se ne radi o kvalitetnom snu.

Doručak je ključan

Kako ne bi na posao došla kao zombi bez energije, važno je pravilno izabrati doručak. Dobar obrok trebao bi biti prepun kompleksnih ugljikohidrata koji će ti dati potrebnu energiju, ali i proteina koji će te duže držati sitom. Izbjegavaj hranu koja sadrži jednostavne šećere jer će ti oni dati samo instantnu energiju i uzrokovati nagli pad nešto kasnije.

Smanji unos kave

U redu je popiti jutarnju šalicu kave kako bi organizmu dala dodatnu energiju, ali neka to bude jedina šalica kave taj dan. Što kasnije u danu piješ kavu, teže ćeš zaspati kako se večer približava.

Udahni svježi zrak

Svaki put kada osjetiš da ti polako ponestaje energije i da ćeš zaspati s glavom na tipkovnici, izađi na svježi zrak. Kretanje i svježi zrak će te u trenu razbuditi i dati ti nekoliko sati svježine.

Zaboravi na sunčane naočale

Iako se nakon neprospavane noći možda osjećaš kao zobi kojem jako smeta sunce, ono će ti pomoći ostati budna. Naš biološki sat programiran je da te razbudi dok je sunčano tako da si nemoj uskratiti besplatno razbuđivanje suncem.

Pametno rasporedi obaveze

Ako dan nakon neprospavane noći imaš puno obaveza, važno je kako ćeš ih rasporediti. Iako si umorna, ujutro ćeš biti puno produktivnija tako da bi dan trebala započeti najtežim obavezama oko kojih moraš mnogo misliti. Kako dan odmiče, sve se više fokusiraj na rutinske obaveze za koje ne moraš biti mnogo skoncentrirana.

Kreni na spavanje ranije

Čak i ako misliš da nećeš moći ponovno zaspati, kreni na spavanje ranije, i to nekoliko sati ranije. Čim legneš u krevet ostavi mobitel, laptop ili bilo kakav izvor distrakcije i pokušaj se fokusirati samo na spavanje. San će ti doći puno lakše bez distrakcija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.