Dobro je znati

Kako pravilno održavati intimnu higijenu? Odgovori na pitanja koja si se sramila pitati

Higijena tijela jedna je od ključnih stavki održavanja organizma zdravim, ali što je s higijenom intimne zone? U nastavku ti otkrivamo sve što si o ovoj temi ikada htjela znati

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Žensko intimno zdravlje osjetljivije je od muškog, pa je važno da se pobrinemo same za sebe i svoju intimnu zonu održavamo čistom, zdravom i prije svega - uravnoteženom. Da, dobro si pročitala, intimna zona može vrlo lako postati presuha ili pak sklona infekcijama i razmnožavanju bakterija, što u prijevodu znači da je izbačena van svog prirodnog balansa.

Image
Uključi ih u prehranu

Saveznici zdravlja: Mogu li ti probiotici uistinu pomoći kod mršavljenja?

Kako bi uvijek imala odlično intimno zdravlje te se ne bi morala brinuti o mokraćnim ili vaginalnim infekcijama, neugodnim mirisima i bolovima, važno je da slijediš nekoliko jednostavnih pravila stručnjaka u nastavku.

shimmer fallback

Uz slijeđenje ovih pravila tvoja će intimna zona biti zdrava, mirisna i čista u svim prilikama, a i ti ćeš se osjećati puno bolje.

Kako pravilno prati intimne dijelove?

Dakle, za početak ćemo krenuti od bazične higijene i pranja intimnih zona tijela. S obzirom da su ženama genitalije posebno osjetljive na gljivice i bakterije, potrebno je pripaziti pri odabiru gelova i sapuna s kojima se tuširamo. Dobro je tako znati da većina gelova za tuširanje ima djelovanje koje održava prirodnu pH vrijendost kože, koja iznosi 5.5, što je generalno dobro, no za intimnu higijenu i nije najsretnije rješenje. Naime, normalna pH vrijednost vagine je od 3.8 do 4.5, pa se za pranje tih dijelova tijela preporuča korištenje posebnih sapuna i gelova za intimnu higijenu. Običnim korištenjem sapuna narušava se prirodna vaginalna flora pa može doći do brzog razvoja i razmnožavanja štetnih bakterija, a time i infekcija.

Iritacija, svrbež, bolovi, neugodni mirisi... sve su to simptomi genitalnih infekcija, a ako ih želiš izbjeći odaberi posebno kreiran sapun za intimnu zonu. Isto tako, važno je napomenuti da bi genitalije trebala oprati barem jednom dnevno te da pri pranju nikako ne bi trebala koristiti spužvice jer one samo sakupljaju baterije koje se s vremenom na površini spužve množe i mogu uzrokovati dodatne zdravstvene probleme.

shimmer fallback

Male „cake“ za sretnu intimnu zonu

Vjerojatno si već čula da tvoja vagina ima sposobnost samočišćenja, odnosno da ju nije potrebno prati iznutra, jer će se tijelo samo očistiti od nečistoća. Stoga nema nikakve potrebe da vaginu pokušavaš isprati iznutra. Štoviše, takva praksa može učiniti više štete nego koristi. Intimna zona se pere samo izvana – zahvaća stidnicu, stidne usne i područje oko klitorisa i anusa, a sve što se nalazi unutar tijela ostavi na miru. Uz to, stručnjaci ginekolozi savjetuju ženama da se intimni dijelovi peru mlakom do toplom vodom, ali ne i vrućom, jer ona može oštetiti sluznicu vagine.

Za vrijeme trajanja menstrualnog ciklusa je preporuka prati se dva puta dnevno, a preporučljivo je i oprati intimnu zonu svaki put nakon vršenja velike nužde, kako se bakterije iz anusa slučajno ne bi probile do vagine i izazvale infekciju. Također, važno je da paziš na mlaz vode kojim pereš intimnu zonu. Neka voda s tvog tuša uvijek teče s vrha intimne zone prema dolje, a ne obrnuto, kako ne bi došlo do širenja bakterija u vaginu.

shimmer fallback

Brisanje intimne zone

Nije dovoljno samo pravilno prati intimne dijelove tijela pa da bi oni bili u optimalnom stanju. Kod njege intimnih ženskih dijelova važno je obratiti pozornost i na ručnike koje koristimo. Neka uvijek budu mekani i potpuno suhi, a trebalo bi ih mijenjati svaka dva do tri dana i nipošto ih dijeliti s drugim ukućanima. No, osim kod tuširanja, bitno je i kako se brišemo toaletnim papirom. Nakon obavljanja nužde ključno je da toaletni papir povlačiš od naprijed prema natrag, tj. od vagine prema anusu. Tako će se smanjiti mogućnost prijenosa bakterija iz anusa, pa nećeš morati brinuti o upalama mokraćnog mjehura ili pak neugodnim infekcijama rodnice.

shimmer fallback

Obrati pozornost na izbor donjeg rublja

Iako volimo šarene gaćice od raznih materijala, čipkaste bokserice i seksi tange, najbolja i najsretnija opcija za održavanje tvoje intimne zone zdravom je nošenje pamučnog donjeg rublja. Naime, pamučno donje rublje omogućuje disanje kože, dok sintetički materijali sprečavaju cirkulaciju zraka, povećavaju vlažnost u intimnoj zoni i time pospješuju rast štetnih bakterija. Nosi stoga udobno, čisto i pamučno donje rublje, a ono posebno seksi, čipkasto ili svileno zadrži samo za posebne prilike. Također, preporučuje se nositi i pamučne gaćice ako imaš problema s aknama na stražnjici – što je relativno čest problem kod žena koje nose usku, sintetičku odjeću.

shimmer fallback

Intimna higijena nakon seksa

Ginekolozi tvrde da je nakon svakog seksualnog odnosa prvo ključno pomokriti se, a zatim i barem malo oprati intimnu zonu. Najbolje bi bilo da se opereš i prije i poslije odnosa, a to je važno jer se tako smanjuje šansa prijenosa i širenja štetnih bakterija. Također, dobro je znati da se seks tijekom menstruacije ne preporuča jer je tada žensko tijelo ranjivo i osjetljivo, pa će lako doći do inficiranja vagine. Ono što je pak super vijest je to da su kondomi tvoji saveznici u očuvanju zdravlja vagine. Kako je razina pH vagine kisela, a razina pH sjemena je lužnata, sprema može vaginalni pH izbaciti iz ravnoteže i dovesti do infekcije. Zato je najbolje zaštititi se kondomima.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.