Dobro je znati

Evo kako možeš spriječiti česte infekcije mokraćnog sustava

Mokraćne infekcije su jedne od najčešćih bakterijskih infekcija od kojih godišnje obolijeva velik broj žena, a u nastavku pronađi nekoliko savjeta kako ih spriječiti

infekcije-mokracnog-sustava.jpg
Foto: Pexels

Za žene, infekcije mokraćnog sustava uvijek su prečeste – a nakon što jednom iskusiš simptome jedne takve infekcije, od stalne potrebe za mokrenjem do osjećaja peckanja koji dolazi uz nju, postaješ odlučna u namjeri da je više nikada ne dobiješ. No, loša vijest je ta da ako si već imala infekciju mokraćnog sustava, postoji velika vjerojatnost da ćeš ju dobiti opet. Prema Američkoj akademiji obiteljskih liječnika, između 30 i 44 posto žena razvije drugu infekciju mokraćnog sustava unutar šest mjeseci od prve.

Image
Neugodan osjećaj

5 simptoma infekcije mokraćnog sustava koje ne smiješ ignorirati

Srećom, još uvijek postoje koraci koje možeš poduzeti kako bi spriječila novu infekciju mokraćnog sustava - a to počinje razumijevanjem i izbjegavanjem nekih navika koje te izlažu riziku. U nastavku ti donosimo nekoliko savjeta koje su stručnjaci podijelili za Health.

Mokri na vrijeme i često

Glavni uzrok infekcije mokraćnog sustava je kada bakterije kroz mokraćnu cijev uđu u naš mokraćni trakt. Dakle, jedan od načina da smanjiš rizik od infekcije mokraćnog sustava je taj da uvijek da uriniraš na vrijeme. Kada ti tijelo daje znakove da ti je sila, nemoj čekati.

Image
Foto: Unsplash

"Svaki put kad odeš na zahod, ispireš bakterije iz svog sustava. Važno je pokušati ne zadržavati previše mokraćni mjehur. Savjetujemo ljudima da idu na wc svakih četiri do šest sati kako bakterije ne bi imale priliku rasti u mjehuru", za Health kaže urolog Michael Herman.

Pij puno vode

Hidratacija zadaje dvostruki udarac potencijalnim infekcijama mokraćnog sustava. Ne samo da ti punjenje mokraćnog mjehura pomaže da češće mokriš, već i razrjeđuje mokraću – što je dodatna prednost za sprječavanje bakterija. "Ako si dobro hidrirana i redovito ideš na zahod, to bakterijama ne daje priliku da rastu i razmnožavaju se i uzrokuju tu infekciju", objašnjava dr. Herman.

Image
Foto: Unsplash

Studija iz 2018. objavljena u JAMA Internal Medicine potvrđuje ovo: kada su pokušavali shvatiti kako spriječiti infekcije mokraćnog sustava, istraživači su pogledali žene koje su imale ponavljajuće infekcije mokraćnog mjehura. Otkrili su da su žene koje su povećale unos tekućine za dodatnih 1,5 litara vode svaki dan tijekom jedne godine razvile značajno manje infekcija u mokraćnim kanalima od onih koje nisu mijenjale svoju potrošnju vode. Iako studija nije zaključila koliko je točno vode potrebno da spriječiš infekciju, preporuka je piti šest do osam čaša tekućine dnevno.

Briši se od naprijed prema natrag

Žene su u djetinjstvu naučene brisati sprijeda na stražnju stranu s razlogom: to je zato što se glavna bakterija koja uzrokuje infekcije mokraćnog sustava — Escherichia coli (E. coli) — nalazi oko anusa. Tamo obično ne uzrokuje nikakvu štetu, ali kada ju se slučajno gurne prema naprijed (recimo, na komadu toaletnog papira), može doći u mokraćnu cijev i stvoriti infekciju u mjehuru.

Image
Foto: Unsplash

Mokri prije i poslije seksa

Spolni odnos snažno povećava rizik od infekcije mokraćnog sustava kod žena i može doći do toga da neke bakterije slučajno uđu u mokraćnu cijev. Osim toga, budući da su uretre žena mnogo kraće od muških, bakterije praktički imaju prečicu do urinarnog trakta, što objašnjava zašto žene dobivaju infekcije 30 puta češće od muškaraca.Mokrenje prije i nakon odnosa može pomoći u sprječavanju toga da bakterije uđu u mokraćni trakt, a samim time i u sprječavanju potpune infekcije. Još bolje vijesti: ne moraš odmah trčati do kupaonice - dovoljno je 30 do 45 minuta nakon odnosa.

Image
Foto: Unsplash

Probaj suplemente od brusnice

Postoje neki dokazi da bi konzumiranje brusnica moglo pomoći kod infekcija mokraćnog sustava. U usporedbi s kiselim sokom, suplementi od brusnice sadrže koncentriranu količinu tvari zvane proantocijanidin (PAC) koja može otežati bakterijama da se zalijepe za mjehur, čime se smanjuje rizik od infekcija. Jedan sustavni pregled iz 2017. objavljen u časopisu Journal of Urology otkrio je da proizvodi od brusnice mogu značajno smanjiti pojavu infekcija mokraćnog sustava, posebno za one sklone infekcijama.

Image
Foto: Unsplash

Liječnici još uvijek uglavnom preporučuju dodatke s brusnicom onima s većim rizikom od razvoja infekcija mokraćnog sustava. "Preporučujem ekstrakte brusnice. To je učinkovitiji način koncentriranja PAC-a u mokraći, u usporedbi sa sokom", za Health kaže urologinja Courtenay Moore.

Izbjegavaj korištenje nadražujućih proizvoda

Ako imaš zalihe potrepština za ispiranje i sprejeva za žensku higijenu koji vise u tvojoj kupaonici, trebala bi razmisliti o tome da ih izbaciš – oni mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u vagini i stvoriti gostoljubivo okruženje za klice koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava. "Čak i pjenušave kupke mogu biti pomalo iritantne za sluznicu rodnice", dodaje dr. Herman.

Image
Foto: Unsplash

Glavna stvar koju treba zapamtiti o vaginalnoj higijeni - topla voda je sve što ti je potrebno kada pereš vulvu, jer se vagina ipak čisti sama. Možeš pomoći u sprječavanju potencijalnih infekcija tako da se držiš što jednostavnije higijene intimnog područja, izbjegavajući jake kemikalije pri čišćenju i njezi rodnice.