Imaš višak kilograma? Možda je krivac - ljutnja

Ukoliko si prečesto u ovom stanju - mogla bi osjetiti posljedice ljutnje na svojoj težini

Imaš višak kilograma? Možda je krivac - ljutnja

Ljutnja nije samo vrištanje i loše raspoloženje. Postoje tri vrste ljutnje. I svaka od njih ima svoje simptome, koji uključuju, na primjer - okrivljavanje samog sebe, rizično ponašanje, lažne suze i mnoge druge. 

U svakom slučaju, ljutnja nije tako jednostavna kao što se možda čini. A njezin utjecaj na nas može biti puno ozbiljniji od svađe i upropaštene večeri. Zanimljivo je da je jedna od nuspojava i višak kilograma

Sve počinje naletom adrenalina...


Gnjev se očituje ne samo u našem emocionalnom stanju, već i u kemijskim procesima našeg tijela. Kada se naljutimo, adrenalin se oslobađa. On zapravo služi tome da nas učini spremnima za 'borbu ili bijeg'. Aktivira nas i uzrokuje tjeskobu i zbog protoka krvi iz unutarnjih organa u mišiće, ne možemo osjećati glad dok smo ljuti. Međutim, to ima samo kratkoročni učinak.

Nakon što se razina adrenalina smanji, osjećamo potrebu da napunimo izgubljenu energiju i dobivamo želju za hranom. No, zbog činjenice da smo zabrinuti, to može dovesti do toga da emocionalno i bezumno jedemo. To znači da bismo mogli jesti nešto što nije dobro za nas, što će nam donijeti radost i utjehu te pritom uopće ne uzeti u obzir je li to zdravo za nas ili ne.

Što možeš učiniti?

  • Pokušaj ne jesti dok si pod stresom. Prati svoju prehranu i prestani svaki put kad shvatiš da si zapravo sita. 

Tjeskoba je razlog za stres...


Tjeskoba povećava stres zbog toga se povećava razina hormona kortizola. Osim što je štetan za srce i krvni tlak, on također utječe na našu težinu. Kortizol pretvara šećer u krvi u mast i sprječava probavu. I kao rezultat to dovodi do dobivanja na težini i stvaranja masnoće koje mogu biti štetne za naše zdravlje.

Što možeš učiniti?

  • Odbaci svoje negativne emocije s aktivnom razbibrigom. Idi u teretanu, vježbaj doma, prošetaj ili trči.  To će ti pomoći promijeniti stanje umma i sabrati misli. 

Gubljenje kontrole apetita...


Stres dovodi i do problema sa spavanjem, a kada smo neispavani - nemamo energije, koju najčešće popunjujemo ugljikohidratima, koji se nalaze u slatkim napitcima, slatkišima i drugim nezdravim namirnicama. Istovremeno, gubimo kontrolu, odnosno nedostatak sna ometa funkcioniranje hormona koji kontroliraju apetit.

Što možeš učiniti?

  • Pronađi način da vratiš sklad u svoj život. To može biti čitanje, druženje s prijateljima, omiljeni hobi ili nešto drugo što ti donosi zadovoljstvo i mir.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.