Zdravlje
Zdravlje

Imaš problema sa zatvorom? Ove namirnice će ti pomoći

Imaš problema sa zatvorom? Ove namirnice će ti pomoći
Probavni sustav ključ je dobrog zdravlja, a uz ove namirnice bogate vlaknima radit će neometano

Konstipacija ili zatvor može uzrokovati niz zdravstvenih problema, a može i usporiti metabolizam. Naše tijelo treba iskoristiti hranjive tvari iz namirnica, a zatim izbaciti ostatak. Puno ljudi ima problema s probavom, a ne smijemo zaboraviti da se u našim crijevima nalazi oko 70 posto stanica imunološkog sustava te da zdrava probava sprječava različite bolesti.  

Redovito vježbanje i dobra hidratacija ključni su za održavanje nesmetanog funkcioniranja cijelog probavnog sustava, ali postoje određene namirnice koje također mogu pomoći u prevenciji ili ublažavanju zatvora. Nutricionisti su odabrali najbolje namirnice koje mogu pomoći kod ovog problema. (Foto: Pixabay)  

1. Bobičasto voće

"Vlakna podržavaju dobru probavu, a bobičasto voće, posebno maline i kupine, na prvom su mjestu moje liste voća bogatog vlaknima", kaže dijetetičarka Marisa Moore. Obje vrste voća imaju oko 8 grama vlakana po šalici (uz to i sadrže puno vode za dodatnu borbu protiv zatvora), pa ih dodaj u smoothie, zobene pahuljice ili uživaj u njima kao u međuobroku. (Foto: Pixabay)

2. Kava

Ako se nakon jutarnje šalice trčiš do kupaonice - to se događa zbog ovog napitka. "Kava sadrži brojne spojeve koji stimuliraju crijeva, a kod nekih ljudi može djelovati kao laksativ", kaže Moore. Pretpostavlja se da je to zbog kiselosti u kavi jer viša razina želučane kiseline aktivira probavni sustav.  (Foto: Pixabay)

3. Chia sjemenke

Ovo sjemenke su male, ali moćne - 28 grama sjemenki sadrži oko 11 grama vlakana, što je 42 posto naših dnevnih potreba. "Kad chia dođe u kontakt s tekućinom, stvara se 'gel' koji pomaže kod omekšavanja stolice i lakše probave", kaže dijetetičarka Vanessa Rissetto za Goodhousekeeping.  (Foto: Pixabay)

4. Suhe šljive

Svi znamo da su naše bake i djedovi uvijek kod kuće imali suhe šljive i to nije bilo bez razloga. "Suhe šljive sadrže netopiva vlakna, tip koji povlači vodu u debelo crijevo i povećavaju stolicu što olakšava izbacivanje. Sadrže i sorbitol, šećerni alkohol koji ubrzava rad crijeva", kaže liječnica Elizabeth Shaw.  (Foto: Pixabay)

5. Brokula

Jesi li se ikad zapitala zašto brokula ponekad ima neugodan miris? To se događa zahvaljujući sulforafanu, spoju koji može izazvati malo smrada, ali što je još važnije, može pomoći u sprječavanju prekomjernog rasta crijevnih mikroorganizama koji mogu ometati zdravu probavu, kaže Rissetto. (Foto: Pixabay)

6. Mahunarke

Grah, grašak, leća, slanutak - ove biljke poznate su pod zajedničkim nazivom mahunarke i izvrsne su za prevenciju i olakšavanje zatvora. "Moja je prehrana bogata vlaknima, jer neke mahunarke poput leće mogu sadržavati 15 grama vlakana po šalici", kaže Moore. "Leća se može dodati juhama, curryju i salatama, a slanutak se može jesti kao grickalica", dodaje dalje. (Foto: Pixabay)

7. Artičoke

Ova biljka ima dvostruku ulogu u borbi protiv zatvora jer je bogata je vlaknima, a sadrži i inulin, vrstu probiotika koji hrani dobre crijevne bakterije. "Kada je naš probavni sustav u harmoniji, veća je vjerojatnost da neće doći do konstipacije", kaže Shaw. (Foto: Pixabay)

8. Smokve

Kada uživaš u siru, svakako dodaj i ovo ukusno voće. "Samo tri do pet smokava (ovisno o veličini) sadrži oko 5 grama vlakana", kaže Moore. Osim što savršeno idu uz sir, smokve odlično idu u deserte ili se mogu dodati u salatu, a pomažu u borbi protiv zatvora.  (Foto: Pixabay)

9. Kruške

Ovo je voće vrlo podcijenjeno, a zapravo je prava super zvijezda kada se radi o vlaknima. "Kruška srednje veličine sadrži oko 5,5 grama vlakana, a i vrlo su ukusne", kaže Shaw. Kruške su bogate vitaminima, ali sadrže i značajnu količinu sorbitola zbog čega će probava biti još lakša. (Foto: Pixabay)

10. Špinat

Popajeva omiljena hrana također može pomoći u održavanju zdrave probave. Špinat sadrži vlakna i magnezij, mineral koji potiče rad probave jer uvlači vodu u crijeva. Špinat je također odličan izvor vitamina C i E.  (Foto: Pixabay)