Dodaj još jednu porciju voća svojoj prehrani
Redovita tjelovježba i održavanje zdrave tjelesne težine mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2, stanja koje karakterizira visoka razina šećera u krvi koja može povećati rizik od srčanih bolesti.
Nešto drugo što može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2? Voće. Studija iz listopada 2021. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazala je da je konzumiranje oko dvije porcije voća dnevno povezano s 36 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom sljedećih pet godina u usporedbi s ljudima koji su jeli manje od pola porcije voća dnevno.
"Mnogi su ljudi čuli da je šećer loš i misle da se odnosi i na voće", kaže dr. Nicola Bondonno, glavna autorica studije i postdoktorska istraživačica u Centru za istraživanje raka u Kopenhagenu. Ali, kaže ona, "dokazi pokazuju da su zdravstveni rizici od šećera…povezani s konzumiranjem 'dodanih šećera', a ne s konzumiranjem šećera koji je prirodno prisutan u voću."
Voće je prepuno vitamina, minerala i vlakana, prema American Diabetes Association, a većina ima nizak glikemijski indeks (što znači, niži učinak na razinu šećera u krvi), jer sadrži i vlakna. Iako neko voće ima više vlakana ili antioksidansa od drugog, pokušaj mijenjati svoj odabir. "S obzirom da različito voće sadrži različite hranjive tvari i fitokemikalije, a ti hranjivi sastojci i fitokemikalije djeluju na različite načine kako bi vas održali zdravim, mislim da je ta raznolikost ključna", kaže Bondonno.