Kolesterol je tvar koja je neophodna za normalno funkcioniranje organizma, a prisutna je u stanicama i ljudi i životinja. U društvu se o kolesterolu često govori u lošem kontekstu jer je poznat kao jedan od čimbenika koji mogu uzrokovati brojne kardiovaskularne bolesti.
Važno je napomenuti da sve ovisi o količini kolesterola u tijelu. Ako on nije u ravnoteži, odnosno ako je iznad normalne razine, nastaju problemi vezani uz zdravlje. Dio kolesterola unosimo kroz hranu, a ostatak se stvara u tijelu. Količina kolesterola u tijelu ovisi o prehrani, odnosno o vrstama masti koje unosimo u svoj organizam. Neki od razloga za povećanu razinu kolesterola u krvi mogu biti nepravilna prehrana, pretilost i prekomjerna težina te genetika.
Dakle, s namirnicama koje sadrže kolesterol treba biti umjeren, no to ne znači da su one loše za naš organizam ili pak da bismo ih u potpunosti trebali izbjegavati. Štoviše, postoje određene namirnice koje obiluju kolesterolom, ali i vitaminima i drugim nutrijentima koji su neophodni za naše zdravlje pa bi se takve namirnice trebale naći u našoj prehrani. O kojim je namirnicama riječ, doznaj u nastavku.