Uvijek ostane nešto hrane od ručka ili večere, a naravno da ćemo to iskoristiti u sljedećim danima. Svi obožavamo onaj osjećaj kada dođemo kući, a dovoljno je odvojiti samo nekoliko minuta kako bismo podgrijali hranu i imali ručak. Međutim vrlo je važno znati koje namirnice postanu štetne kada se podgriju.
Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo možda neće biti toliko sigurne nakon podgrijavanja jer gube svoju hranjivu vrijednost. Nutricionistkinja Lokendri Tomar objasnila je za Food.ndtv koje namirnice nikada ne smijemo podgrijavati, ali i zašto. Za početak je rekla da postoji zlatno pravilo - nikada se ne podgrijavaju namirnice s visokim udjelom proteina, a zatim je dodala koje namirnice ne smijemo nikada podgrijavati.
Povrće s viskom udjelom nitrata
Izbjegavaj podgrijavanje hrana ako u ostacima od ručka imaš špinat ili zeleno lisnato povrće, ali i mrkvu, repu, čak i celer. Ovo povrće bogato je nitratima, a kada se ponovno zagrije može postati toksično. Špinat sadrži veliku količinu željeza, pa podgrijavanje špinata može aktivirati željezo prisutno u špinatu. Oksidacija željeza stvara opasne slobodne radikale za koje se zna da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.