Meso s roštilja
"Meso s roštilja može imati negativan utjecaj na tijelo kad se peče na visokim temperaturama da bi se izvana stvorio ugljen. Meso s roštilja može biti izvor policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina, koji se smatraju potencijalnim kancerogenima", kaže dijetetičarka Holly Klamer za portal Eat This i dodaje nekoliko uputa kako bismo minimalizirali štetu koju meso s roštilja nanosi našem tijelu.
"Ti se učinci mogu svesti na minimum roštiljanjem posnijeg mesa, umjesto mesa s višim udjelom masti", kaže ona i dodaje da manje masnoće znači manje kapanja, sagorijevanja i pušenja masti na vatri, za što je jedno istraživanje pokazalo da najviše pridonosi stvaranju policikličkih aromatskih ugljikovodika prilikom pečenja mesa.
Još jedan način za smanjenje rizika od gore navedenih potencijalnih kancerogena je mariniranje mesa prije pečenja na žaru, jer marinada može djelovati kao dodatni sloj zaštite kako bi spriječila da masnoće kaplju na izvor topline, a to je način na koji se ti kancerogeni mogu formirati.