BOLJE ZDRAVLJE

6 razloga zašto je dobro hodati nakon večere i kako lako poboljšati svoj život

Dokazano je kako šetnja nakon obroka pozitivno utječe na ljudsko zdravlje jer može potaknuti probavu, uravnotežiti razinu šećera u krvi, poboljšati raspoloženje i povećati razinu energije, a ima i brojne druge benefite

hodanje
Foto: Profimedia.hr

Fizička aktivnost i redovita tjelovježba ključne su za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti, a i brojne su studije potvrdile kako su ljudi koji redovito vježbaju u prosjeku zdraviji i žive dulje. Na sreću, postoji uistinu puno aktivnosti koje su besplatne i dostupne svima te ih svatko s lakoćom može uključiti u svoju rutinu. Hodanje je jedna od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazano je kako šetnja nakon obroka pozitivno utječe na ljudsko zdravlje jer može potaknuti probavu, uravnotežiti razinu šećera u krvi, poboljšati raspoloženje i povećati razinu energije, a ima i brojne druge benefite. Kratka šetnja nakon jela, osobito nakon večere, na brojne načine može doprinijeti našem zdravlju navodi Vogue, a neke od glavnih prednosti ove jednostavne aktivnosti otkrivamo u nastavku.

Poboljšava probavu

Mnogima je večera jedan od najobilnijih obroka pa se samim time i teže probavlja. Upravo zato, šetnja nakon večere puno je bolji izbor nego izležavanje na kauču ispred tv-a. Hodanje pravilnim tempom je oblik kardiovaskularne vježbe i, kao takvo, potiče cirkulaciju krvi i tranzit hrane kroz probavni sustav te stimulira rad crijeva, što sprečava probleme s probavom. Zapravo, pokazalo se da lagana fizička aktivnost nakon jela sprečava brojne probleme, poput žgaravice, zatvora i sindroma iritabilnog crijeva, a može čak i smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Također, može pomoći i kod nadutosti.

1/7