DOZA ZDRAVLJA

Tako zdrav i ukusan: Zašto je dobro jesti grčki jogurt?

Više je razloga zašto grčki jogurt treba biti u tvom hladnjaku i zašto ga što prije trebaš uključiti u doručak ili međuobrok. On može biti tvoja ukusna doza vitamina i minerala koju ćeš obožavati

pexels-grcki-jogurt
Foto: Pexels

Grčki jogurt lako se može pronaći na policama trgovina, a odlična je stvar to što se jednostavno kombinira s bobičastim voćem, chia sjemenkama i orašastim plodovima. Osim u varijanti zdravog doručka, grčki jogurt može se jesti sam, ali i kao sastojak umaka – primjerice za salatu. Može se uklopiti i u deserte pa nije čudno to što je grčki jogurt sve popularniji. Hranjiv je, a među ostalim, sadrži vitamin B12, vitamin A i kalcij što je jako važno za zdravlje.

Image
Ideje za zdrave doručke

Želiš smanjiti masnoću oko trbuha? Onda u doručak uvrsti ovo voće

Ipak, još je nekoliko razloga zašto već danas pojesti grčki jogurt.

Grčki jogurt – izvor proteina, vitamina i minerala

Prvo, ova je namirnica sjajan izvor proteina. Zapravo, ima ga dvostruko više nego u običnom jogurta – po porciji oko 17 grama. A svi znamo da su proteini jako važni za zdravlje, imunološku funkciju i mnoge druge vitalne procese. Prehrana s visokim udjelom proteina ima brojne zdravstvene prednostima, uključujući regulaciju tjelesne težine, poboljšanu gustoću kostiju te bolju regulaciju šećera u krvi. Osim proteinima, grčki je jogurt bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Na primjer, porcija grčkog jogurta pokriva više od 40% dnevnih potreba za vitaminom B12, nutrijentom koji je neophodan za neurološke funkcije. Ima i selen, mineral koji je važan za zdravlje štitnjače. Grčki jogurt dobar je izvor kalcija, cinka i nekoliko drugih vitamina i minerala, piše thehealth.com

Dobar je za kosti

Ali to nije sve. Budući da sadrži sadrži proteine, kalcij, magnezij i fosfor, grčki jogurt posješuje zdravlje kostiju i rast mišića. Istraživanja su pokazala da konzumacija jogurta može pomoći u održavanju mineralne gustoće kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze i prijeloma kod starijih osoba, navodi isti izvor. Uz to, treba naglasiti da su upravo proteini kojima grčki jogurt obiluje važni za rast mišića i oporavak mišića nakon treninga što je jedan od razloga zašto i sportaši često posežu za ovom poslasticom.

Image
Foto: Unsplash

A uključiš li u svoju prehranu proteine, velike su šanse da ćeš bez problema regulirati tjelesnu težinu i biti sita. To je zato što je protein najzasitniji makronutrijent, a studija iz 2019. na 60 odraslih pokazala je da porcija grčkog jogurta smanjuje apetit nakon obroka što, posljedično, može generalno smanjiti unos kalorija, u prvom redu grickalica, slatkiša i masti.

Pomaže i crijevima

Ako ti to sve nije dovoljan poticaj, imaj na umu da su neke vrste grčkog jogurta dobri probiotici odnosno da podržavaju zdravlje crijeva. Osim dobrobiti za zdravlje crijeva, nezaslađeni grčki jogurt može pomoći u zdravoj regulaciji šećera u krvi. Proteini pomažu usporiti probavu što ublažava skok šećera u krvi.

Dakle, više je razloga zašto grčki jogurt treba biti u tvom hladnjaku i zašto ga što prije trebaš uključiti u doručak ili međuobrok. On može biti tvoja ukusna doza vitamina i minerala – tako jednostavna za kombiniranje s drugim namirnicama.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?