Ginekolozi otkrili koja je najzdravija intimna frizura

Od potpunog grma do nijedne dlake - trendovi intimne frizure mijenjaju se kako puše vjetar. No koji stil je najzdraviji? Evo što kažu ginekolozi

Ginekolozi otkrili koja je najzdravija intimna frizura

Brazilka, pista ili prirodna šumica - kada je riječ o intimnoj frizuri, svaka žena ima svoje osobne preferencije. Ali ima li jedan stil više zdravstvenih prednosti nego drugi?

Nismo jedine koje zanima odgovor na ovo pitanje. Istraživanje iz 2016. zaključilo da što više dlaka imaš - to bolje. Istraživači su ispitivali više od 7500 žena i muškaraca o njihovim intimnim frizurama te otkrili da je bilo koja vrsta 'dotjerivanja' povezana s većim rizikom od seksualno prenosivih boletsi popu herpesa, HPV-a, gonoreje i klamidije. 

Međutim, jedno istraživanje nije dovoljno, stoga prenosimo i mišljenja dviju ginekologinja.Ukratko: Prirodni look je najzdravija intimna frizura. "Vaše stidne dlake s razlogom su ovdje kako bi zaštitile kožu oko intimnih dijelova jer je ona jako osjetljiva", objasnila je za Health ginekologinja Donnica Moore.

Također je dodala kako guste dlake štite od iritacija i infekcija kada intimni dijelovi dodiruju nelagodne površine i materijale koji uzrokuju svrbež, poput uskog donjeg rublja ili hlača. 

S druge strane, ginekologinja Mary Jane Minkin istaknula je kako ne postoji pouzdan dokaz da je jedna intimna frizura zdravija od druge. Međutim, dodaje kako se pretpostavlja da stidne dlake štite od trenja i prljavština. "Nismo bez razloga evoluirali s dlakama na genitalijama."

Ipak, postoji jedan nedostatak guste i prirodne intimne frizure, a to je veća vjerojatnost zaraze stidnih uši. S tolikim brojem ljudi koji ovih dana njeguju svoje stidne dlake, dr. Moore rekla je da se broj slučajeva stidnih uši "strahovito smanjio".

Da bi dobila zaštitne prednosti prirodne frizure bez osjećaja 'špiljske žene', odluči se za podrezivanje umjesto za depilaciju ili vosak. Za sigurno podrezivanje, dr. Moore preporučuje korištenje tupih škarica za rezanje noktiju. Ako se ipak trebaš obrijati, svaki put koristi novu britvicu te prije depilacije provedi vrijeme u toploj vodi kako bi dlačice omekšale.

Pročitaj još:

Image

Depilacija britvicom: u čemu griješite?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.