Žene koje ne odustaju

Gibonni i domaće pjevačice podržali su žene oboljele od metastatskog raka dojke

Oko tisuću žena u Hrvatskoj svake godine sazna da boluje od metastatskog raka dojke – u znak podrške Gibonni je Udruzi Nismo same ustupio svoj veliki hit 'Ne odustajem'

BOR04101.jpg


Nastavak kampanje 'Ne odustajem' čiji je cilj pomoć i podrška ženama oboljelim od metastatskog raka dojke nije mogla bolje započeti nego istoimenom pjesmom koja budi nadu. Naše su mlade pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić otpjevale obradu velikog Gibonnijevog hita, u aranžmanu Nikše Bratoša.

Image

''Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene, te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu, i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas'', poručio je Gibonni.

Radost što je mogla doprinijeti ovoj kampanji nije skrivala ni pjevačica Antonela Đinđić, a sve je posvetila jednoj posebnoj osobi u svom životu:

„Osjećaj je bio prekrasan, bilo je jako puno emocija odjednom – najviše nade i divljenja prema ovim ženama koje se toliko bore i hrabre su, baš kao što je Gibo bio rekao. One se duhom drže čak možda i bolje nego ja koja imam život pred sobom i zdrava sam – tako da sam puno naučila od njih“, kazala je Antonela koja se i sama susrela sa slučajem raka dojke u obitelji:

Image

„Moja nas je baka Jasna napustila 2011. godine. Imala je prvo rak dojke koji su uspješno izliječili, no nekoliko godina nakon toga otkrili su da ima metastatski rak dojke - a tada je već bilo prekasno. Ona je bila izgubila volju za borbu, duhovno je odustala, bolest je bila prejaka. Bilo je grozno, tih zadnjih mjeseci samo smo nažalost čekali kad će nam javiti vijest. To iskustvo bio mi je veliki poticaj da shvatim kako su nada, volja i taj radosni duh nositelji svega. Osim toga, osvijestila sam kako i sama moram paziti na svoje zdravlje te ići na preglede bez obzira na to što sam mlada te kako i druge trebam potaknuti na to“, ispričala je pjevačica koja je baku izgubila kad je imala 15 godina.

A žena s ovom dijagnozom, na žalost, sve je više. Prema najnovijim podacima, samo je u 2020. godini od raka dojke ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih svaka treća ima metastatski stadij bolesti. Upravo je njima posvećena kampanja 'Ne odustajem', prva ovakva kampanja u našoj zemlji. Pokrenuta je u suradnji s Udrugom Nismo same, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna.

Image

„Zapravo je ovo nastavak kampanje koju smo pokrenuli prošle godine, s namjerom da ona postane kontinuirana pomoć ženama oboljelim od metastatskog raka dojke. Rak dojke je bolest koja je nažalost postala tako proširena kao gripa. Kod trećine žena oboljelih od ove vrste raka dijagnosticiran je metastatski rak. Mislim da je svakoj ženi kad dobije takvu dijagnozu to strašnan šok. Ovom smo kampanjom htjeli ženama poslati poruku da imaju pravo na najbolje liječenje, na najbolju skrb i na kvalitetan život – željeli smo im poslati poruku da nisu same. Kad smo odlučile da se kampanja zove 'Ne odustajem', najprije to nismo povezale, no onda smo se sjetile da Gibonni ima ovu prekrasnu pjesmu i želim mu se zahvaliti što nam ju je ustupio – za nas je to velika čast“, kazala je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same.

U spotu osim naših poznatih pjevačica nastupaju i članice Udruge, žene koje su se borile ili se još bore protiv zloćudne bolesti. Jedna od njih je Tajana Dorić koja je kazala kako nije imala nikakvih upozoravajućih simptoma prije no što je dobila zastrašujuću dijagnozu:

Image

„Imala sam sreću da sam na nagovor prijateljice otišla na preventivni pregled i tada su mi otkrili karcinom dojke. Sve je išlo relativno brzo, imala sam invazivan rak koji je brzo rastao i širio se. U dva mjeseca sam uspjela napraviti sve pretrage, imati operaciju, a cijelu 2020. sam bila na kemoterapijama i na zračenjima. I dalje odlazim na kontrole i primam hormonsku terapiju. Ljudi pogrešno misle da je nakon što završe s kemoterapijama i zračenjima gotova priča s rakom, ali zapravo, to je nešto s čim mi živimo zauvijek. Posljedice i nuspojave liječenja uvijek nas prate“, ispričala je ova mlada žena koja se prisjetila i osjećaja koji ju je prvi preplavio kad je saznala za svoju dijagnozu:

„Iskreno, u tom sam se trenutku raspala. Htjela sam biti hrabra, mislila sam da to moram biti, a u sebi sam se raspala na tisuću komadića. Zapravo, još uvijek se skupljam, ali sam ok. Sada znam da smijem biti slaba, da smijem plakati, da smijem osjećati bol i biti ljuta. Sretna sam što imam ove divne žene iz Udruge uz sebe – i naravno , svoju obitelj i kolege s posla“, ispričala nam je Tajana sa suzama u očima, jer joj prisjećanje na to iskustvo i dalje budi buru emocija.

Image

Tajana je iz svoje bitke izašla kao pobjednica, ali naglašava kako je u njenom slučaju tome tako jer je na vrijeme otišla liječniku – zato nikad nije dovoljno ponoviti kako su preventivni pregledi nešto što niti jedna žena, bez obzira na godine, ne bi smjela zaboraviti.

Priče pacijentica, stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi s dijagnozom i nuspojavama liječenja mogu se pronaći na službenoj stranici Udruge Nismo same.