Što kažu stručnjaci

Friteze na vrući zrak jako su popularne i praktične, ali jesu li zdrave?

S obzirom na veliku popularnost friteza na vrući zrak, detaljnije smo istražile sve prednosti i nedostatke ovog praktičnog načina pripremanja hrane

profimedia-0583846450.jpg
Foto: Profimedia

Friteza na vrući zrak vs pećnica

"Budući da priprema hrane u pećnici i u fritezi na vrući zrak koristi slične tehnike grijanja (tj. vrući zrak), hrana će uglavnom završiti s istim hranjivim profilom, bez obzira na uređaj koji odaberete", objasnila je nutricionistica Vanessa Rissetto za portal Eating Well.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Unsplash

Istraživanje je pokazalo da riba pipremljena u fritezi na vrući zrak može smanjiti količinu polinezasićenih masnih kiselina (primjerice omega-3 masti) u ribi i potencijalno povećati broj upalnih spojeva. Međutim, važno je napomenuti da će se svaki put kada je hrana izložena toplini (odnosno bilo kakvom kuhanju) njezin sastav promijeniti i mogu nastati upalni spojevi. Primjerice, studije su također pokazale da pečenje ribe (pa čak i mikrovalovi) može promijeniti sastav masti i dovesti do upalnih spojeva. Ista je studija također otkrila da dodavanje začinskog bilja ribi može pomoći u smanjenju oksidacije masti koja se događa kada se riba priprema u fritezi na vrući zrak.

"Iako postoji vjerojatnost da visoka razina topline u fritezi može ubrzati ove procese, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdio taj učinak", dodaje nutricionistica.

2/4