Iako su friteze na vrući zrak na tržištu zapravo prisutne već godinama, čini se da su u posljednje vrijeme popularnije nego ikad prije. Zašto je ovaj način pripremanja hrane postao tako popularan i koliko su friteze na vrući zrak zapravo zdrave, provjeri u nastavku.
Što je zapravo friteza na vrući zrak
Prvo i osnovno, friteza na vući zrak nam omogućuje da napravimo hrskavu hranu koja je sličnog okusa hrane prženoj u dubokom ulju, ali bez ikakvog dodatka ulja. Definitivno zvuči kao idealno rješenje, ali je li zaista zdravo?
Možda da prvo razjasnimo kako zapravo funkcionira friteza na vrući zrak. U osnovi je ona neki hibrid između friteze i konvekcijske pećnice. Friteza na vrući zrak sadrži košaru za prženje koja omogućuje da se hrana zagrije sa svih strana - što je izvrsno za stvaranje hrskavosti.
No, umjesto da se stavi u vruće ulje, hrana je izložena vrlo vrućem zraku koji cirkulira - slično kao u konvekcijskoj pećnici. Dakle, sada kad znamo kako funkcionira friteza na vrući zrak, zavirimo malo u tematiku usporedbe s tradicionalnim načinima kuhanja.