Zdravi pomfrit: Omiljene zamjene za pržene krumpiriće

Ovo su naše najdraže zdrave zamjene za pomfrit, ali jednako hrskave, fine i ovisne!

Zdravi pomfrit: Omiljene zamjene za pržene krumpiriće

Jako rijetko smo imale priliku upoznati osobu koja nije ljubitelj dobrih stariih (i masnih) prženih krumpirića. Svi uživaju u njima na neki način - uz kečap, majonezu ili bez ičega - pomfrit je jedan od omiljenih, ali nažalost nezdravih grickalica i priloga

S obzirom da ih ne možemo često jesti, volimo se okrenuti zdravijim, ali jednako ukusnim (i ovisnim!) alternativama, stoga smo izdvojile naše najdraže recepte.

Pomfrit od tikvica


Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i pripremi pleh i papir za pečenje.

2. Tikvice dobro operi, a zatim nareži na deblje trakice. 

3. U dubljoj zdjeli pomiješaj brašno, češnjak, malo soli i papra. U drugoj zdjeli pomiješaj jaja, a u treću zdjelu dodaj krušne mrvice. 

4. Uvaljaj tikvice u brašno, zatim u jaja i nna kraju u krušne mrvice te ih posloži na ppair za pečenje. 

5. Peci tikvice oko 20 minuta (okreni ih na pola pečenja) dok ne postanu smeđe i hrskave.

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice 
  • 1/2 šalice brašna
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2 velika jaja
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • malo ulja po želji

Pomfrit od avokada


Umak:

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva i pripremi pleh te papir za pečenje. 

2. U jednoj zdjeli dodaj brašno te u njega uvaljaj prethodno narezani avokado. 

3. U drugoj zdjeli pomiješaj jaja i vodu, a u trećoj zdjeli krušne mrvice, češnjak, chili i sol.

4. Pobrašnjeni avokado uvaljaj u jaja, a zatim u krušne mrvice te ga posloži na papir za pečenje. Peci oko 15 minuta dok ne postane hrskav.

5. Za vrijeme pečenja pripremi umak na način da sve sastojke u pomiješaš u zdjelici.

Sastojci:

  • 4 avokada
  • 1/2 šalice brašna
  • 3 jaja
  • 2 žlice vode
  • 1 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica chilija
  • 1 žličica soli
  • pola šalice grčkog jogurta
  • sok limete
  • 2 žlice nasjeckkanog peršina ili korijandera1 žličica češnjaka u prahu

Pomfrit od batata


Priprema:

1. Nareži batate u trakice duljine po želji. Važno je samo da sve trakice budu približno iste veličine. Dodaj tako narezani batat u veliku zdjelu hladne vode i ostavi ga da se namače oko 30 minuta.

2. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, pripremi pleh te papir za pečenje. 

3. Batat ocijedi ii prosuši čistom kuhinjskom krpom ili kuhinjskim ručnikom, a zatim ga uvaljaja u malo maslinovog ulja.

4. U posebnoj zdjeli pomiješaj češnjak u prahu, papriku i papar te dodaj batat i sve zajedno dobro pomiješaj. 

5. Peci oko 15 minuta ili dok sav batat ne postane lijepo hrskav. Na kraju dodaj malo soli i posluži uz omiljeni umak. 

Sastojci:

  • 450 g ili oko pola kg batata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žlice paprike u prahu
  • sol, papar