ZDRAV ZALOGAJ

Ukusne i lako dostupne: Namirnice koje snižavaju kolesterol

Uz ove dostupne i svima poznate namirnice možeš smanjiti rizik od visokog kolesterola. Vjerojatno ih već imaš u hladnjaku stoga ih svakako uključi u prehranu

isaac-quesada-g-1xbjSAH0A-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Povišeni kolesterol mnogima je briga jer moderan, sjedilački način života samo pogoduje razvoju zdravstvenih problema. Na razinu kolesterola mogu utjecati razni čimbenici, no važnu ulogu ima prehrana. Uvođenjem zdrave i uravnotežene prehrane možeš pokušati smanjiti kolesterol i pospješiti zdravlje srca i krvnožilnog sustava. Naravno, ključno je ostati aktivan i generalno se okrenuti zdravom načinu života.

Image
Doza zdravlja

Voliš li ih i ti? Voće s najmanje šećera i s malo kalorija

Ipak, treba podsjetiti da je kolesterol sastavni dio naše krvi. Postoji više tipova kolesterola. Zasićene masnoće koje se nalaze u određenim namirnicama naše tijelo pretvara u kolesterol koji zatim blokira krvne žile i dovodi do nastanka srčanih bolesti. U svakom slučaju, uz ove dostupne i svima poznate namirnice možeš smanjiti rizik od visokog kolesterola. Vjerojatno ih već imaš u hladnjaku stoga ih svakako uključi u prehranu. Evo popisa.

Mahunarke

Mahunarke u koje spadaju i leća mnogima su već dio zdrave prehrane. One imaju važnu ulogu u upravljanju i održavanju zdrave razine kolesterola. To je zato što mahunarke obiluju topivim vlaknima – a topiva se vlakna vežu za za čestice kolesterola u probavnom sustavu i uklanjaju ih iz tijela prije nego što mogu cirkulirati u krvi. Osim toga, imaju magnezija, vlakna i kalija stoga ih je dobro uvrstiti u prehranu.

Image
Foto: Unsplash

Gljive

Gljive se lako pripremaju i nutritivno su bogate, a mogu i sniziti kolesterol. Sadrže mješavinu snažnih spojeva kao što su beta-glukani i hitin koji pridonose snižavanju lošeg kolesterola (LDL) dok potencijalno podižu dobar kolesterol (HDL). Iskoristi blagodati gljiva i pripremi ih na razne načine.

Suhe šljive

Suhe šljive su dobre za probavu, imaju puno vlakana i hranjivih tvari koje pozitivno utječe na zdravlje srca. Postoje neka istraživanja koja redovitu konzumaciju suhih šljiva povezuju s poboljšanjem razine kolesterola kod starijih osoba.

Image
Foto: Unsplash

Riba

Konzumacija omega-3 masnih kiselina iz masne ribe poput sardina, lososa i skuša može sniziti kolesterol. Osim što sadrži visokokvalitetne nemasne proteine koji stabiliziraju razinu šećera u krvi, losos obiluje i omega-3 masnih kiselinama koje su jako važne za ljudsko zdravlje. Uz to, ova namirnica je korisna i za regulaciju inzulina. Istraživanja su pokazala da namirnice s omega-3 masnim kiselinama mogu potaknuti topljenje masnoća oko trbušnog područja pa ih nastoj uključiti u svoju prehranu što češće.

Jabuke i borovnice

Kad ti se jede slatko, posegni za jabukom ili borovnicom. Pozitivno utječu na kolesterol jer također sadrže topiva vlakna. Jabuke sadrže polifenole, koji također igraju ulogu u promicanju zdravlja srca snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem upale. Čak dvije jabuke tjedno u razdoblju od osam tjedana mogu smanjiti kolesterol, prenosi portal Eat This, Not That. Borovnice su također dobre za kolesterol zahvaljujući, pogađaš, topivim vlaknima i antioksidansima. Stoga su izvrsne za zdravo srce i krvne žile.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?