Povezanost s prirodom

Edukatorica Iva Brčić: Zašto se tako malo govori o dobrobitima sunca?

Svakodnevno izlaganje rano jutarnjem suncu može pozitivno utjecati na zdravlje i pomoći kod raznih zdravstvenih problema

pexels-andrea-piacquadio-3779749.jpg
Foto: Pexels

U današnje vrijeme, nažalost, uglavnom se govori o opasnostima sunca, a o njegovim koristima za zdravlje, gotovo da se i ne govori. Zbog ozonskih rupa i sve veće učestalosti raka kože, ljude se nastoji odagnati od izlaska na sunce i korištenja njegovih pozitivnih aspekata. Sunčanje se često prikazuje kao nešto iznimno loše i opasno. Istina je da sunce može uzrokovati opekline, a kod nekih i rak kože. Međutim, kao i sa svime, važna je mjera i pridržavati se sigurnosnih smjernica. Hvatanje boje po najjačem suncu usred ljeta, naravno da će napraviti više štete nego koristi.

Image

Iva Brčić: 'Obavljanje kućanskih poslova smanjuje stres, ali važno je ne pretjerivati'

Međutim, svakodnevno izlaganje rano jutarnjem suncu može itekako pozitivno utjecati na zdravlje i pomoći u tretiranju raznih zdravstvenih problema - od karijesa, žutice, probavnih problema, bolesti dišnog sustava, osteoporoze do raka. Ali zašto se tako malo govori o dobrobitima sunca?

Narodi poput Egipćana, Starih Grka i Rimljana su bili jako dobro upućeni u dobrobiti sunčeve svjetlosti i kako je optimalno koristiti za poboljšanje zdravlja. Početkom 20. stoljeća liječnici i vojni liječnici na Zapadu su koristili sunčevu svjetlost za tretiranje raznih oboljenja (astma, bronhitis, kožna oboljenja, rak…) i zacjeljivanje rana. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata došlo je do poboljšanja životnih uvjeta i prehrane, a to je pridonijelo i smanjenju pojavnosti bolesti koje su se tretirale sunčevom svjetlošću. Tome je pridonijelo i otkriće antibiotika i brojnih lijekova. A i pojava ozonskih rupa nije pomogla i pokrenula je negativnu kampanju oko sunca. Usporedo s tim krenule su i brojne kampanje za razne preparate za zaštitu od sunca.

Postajemo sve svjesniji pozitivnih učinaka prirode i sunca

Međutim, unatoč raznim lijekovima i antibioticima, razvoju medicine, bogatijoj prehrani, sve boljoj kvaliteti života i korištenju preparata za sunčanje, slobodno se usudim reći da je ljudska vrsta bolesnija nego ikada prije. A razlog za takvo stanje je vrlo jednostavan. Kada osvijestite činjenicu da smo usko povezani s prirodom i da bez nje ne možemo, onda vam je sve jasno. Umjetno proizvedeni lijekovi, modificirana hrana, umjetni preparati i umjetna svjetlost, samo prividno poboljšava naš život. Dugoročno oni nam stvaraju veliku štetu, a da toga nismo ni svjesni.

Ali rekla bih da polako, ali sigurno, ljudi ponovo postaju sve svjesniji pozitivnih učinaka prirode i sunca. Pa čak i liječnici su počeli prepoznavati te dobrobiti. Prepisivanje šetnje po šumi ili na suncu kao lijek postaje ponovno dio medicinske terapije u zemljama poput Kanade, Japana, Britanije, skandinavskih zemlja.

Sunčeva svjetlost jako uspješno ubija bakterije, pa čak i preko stakla. Istraživanja su pokazala da može imati ključnu ulogu u prevenciji raka dojke, raka kože, debelog crijeva, jajnika i prostate. Da ima veliku ulogu u prevenciji i poboljšanju oboljenja poput depresije, dijabetesa, bolesti dišnih puteva, kožnih bolesti, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, multiple skleroze, osteoporoze… Osim toga, ono potiče proizvodnju serotonina ili hormona sreće.

Upravo zato se odlično osjećamo nakon šetnje za vrijeme sunčanog dana, a djeca su smirenija i zadovoljnija.

Proljeće i rano ljeto odlično je vrijeme za skupljanje zaliha D vitamina i uživanju u dobrobitima sunca. Iskoristite sunčane dane, izađite s obitelji u šetnju i prepustite se toj divnoj kugli koja nas obasjava.

Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.