Dr. Staničić objasnio je kako efikasno liječiti i izliječiti bolesti štitnjače

Danas se s velikom sigurnošću može reći da se gotovo svi problemi sa štitnjačom mogu u velikoj mjeri izliječiti ili barem kompenzirati

Dr. Staničić objasnio je kako efikasno liječiti i izliječiti bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače se izrazito uspješno liječe već više od 50 godina. Zadnjih desetak godina na raspolaganju imamo najnoviju generaciju vrlo kvalitetnih i preciznih metoda za dijagnostiku otkrivanja poremećaja funkcije (laboratorijske pretrage kao određivanje razine hormona štitnjače i protutijela za štitnjaču, scintigrafija štitnjače) i promjena u strukturi štitnjače kao čvorova (ultrazvuk i citološka punkcija čvorova u štitnjači).

Također, tijekom prethodnih desetljeća su liječnici specijalisti za bolesti štitnjače stekli vrlo veliko iskustvo u dijagnostici i liječenju bolesti štitnjače tako da se danas s velikom sigurnošću može reći da se gotovo svi problemi sa štitnjačom mogu u velikoj mjeri izliječiti ili barem kompenzirati.

Image

Dr. Staničić nam je objasnio koja je razlika između hipotireoze i hipertireoze te kako prepoznati simptome


Hipotireozu već jako dugo vremena vrlo efikasno liječimo nadomjesnom terapijom levotiroksinom (hormonom štitnjače T4 u obliku tablete) kod koje je najbitnije vrlo precizno izbaždariti dozu hormona. U današnje vrijeme to ne predstavlja veliki problem s obzirom na to da na raspolaganju imamo izrazito precizne laboratorijske testove za određivanje razine TSH i hormona štitnjače u serumu. Hipertireoza se također može vrlo efikasno liječiti medikamentoznom terapijom tireostaticima, a u težim slučajevima se bolest može liječiti radioaktivnim jodom ili kirurški.

Bolesnike s karcinomima štitnjače se već desetljećima kvalitetno liječi kirurški, a potom i radioaktivnim jodom. U današnje vrijeme, najvjerojatnije zbog veće dostupnosti modernih dijagnostičkih metoda kao ultrazvuka i citološke punkcije, otkriva značajno više karcinoma štitnjače u odnosu na prije nekoliko desetljeća. Ipak radi se o bolesti niskog morbiditeta koja se u najvećem dijelu bolesnika u potpunosti izliječi.

Josip Staničić, dr. med. specijalist je nuklearne medicine čije uže područje ekspertize obuhvaća dijagnostiku i liječenje bolesti štitnjače. Od 2014. radi kao specijalist nuklearne medicine na Odsjeku za bolesti štitnjače Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice. Član je Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora, a također blisko surađuje s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače. Suosnivač je i direktor zagrebačke . Grada Mainza 11 (1 kat), 10 000 Zagreb; Radno vrijeme: 8h - 20h (pon - pet); e-mail: poliklinika@poliklinika-ps.hr; Tel: 01/55 25 636