Zdravlje
Zdravlje

Dobre vijesti za sve čokoholičare: Evo zašto bi svaki dan trebala jesti tamnu čokoladu

Dobre vijesti za sve čokoholičare: Evo zašto bi svaki dan trebala jesti tamnu čokoladu
Čokolada se radi od kakaovca, biljke s visokom razinom minerala i antioksidanata. Tamna čokolada ima puno veće količine kakaa i manje šećera od mliječne čokolade

Nisu svi slatkiši i poslastice nužno loši za tvoje zdravlje. Postoje i zdravi deserti koji obiluju hranjivim tvarima, a jedan od njih je i crna čokolada.  

Čokoladu mnogi vole, no obična mliječna čokolada puna je šećera i drugih nezdravih sastojaka koji izazivaju debljanje. S druge strane, tamna čokolada sadrži puno veći udio kakaa i stoga je puno zdravija opcija.  

via GIPHY

Voliš li jesti čokoladu, u nastavku ti nekoliko odličnih razloga zašto je ona dobra za tvoje zdravlje.

Foto: Unsplash

Obiluje zdravim nutrijentima

Tamna čokolada s udjelom kakaa većim od 70 posto sadrži mnoge bitne nutrijente kao što su minerali, vitamini i anitoksidanti. Sadrži i vlakna te željezno i magnezij, ali i cink i selen. Ipak, niti s tamnom čokoladom se ne smije pretjerivati jer je kalorična stoga je jedi umjereno. Tri do četiri kockice dnevno su sasvim ok.

Pozitivno utječe na izgled kože

Još jedna zanimljiva stvar o crnoj čokoladi je i ta da poboljšava izgled kože i čini je mlađom. Naime, antioksidanti koji se nalaze u tamnoj čokoladi smanjuju razinu stresa te na taj način štite tijelo od starenja. Prema riječima stručnjaka, flavanoli koje tamna čokolada sadrži kožu čine zdravijom, poboljšavaju protok krvi i daju joj zdrav sjaj.  

Pomaže u prevenciji srčanih bolesti

Nevjerojatno je da tamna čokolada može sniziti visok krvni tlak štiteći nas tako od bolesti krvožilnog sustava. Istraživanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija crne čokolade pomaže osobama s visokim krvnim tlakom.  

Bogata je antioksidantima

Antioksidanti su vrlo važni nutrijenti koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Dokazano je da crna čokolada obiluje antioksidantima, a sadrži ih više nego borovnice ili acai bobice.    

Može poboljšati i kognitivne funkcije

Ako nisi znala, ova crna poslastica je dobra i za tvoj mozak jer poboljšava kognitivne funkcije. Sadrži kemijske spojeve koji su zaslužni za dobro raspoloženje, a jedan od tih spojeva je onaj koji naše tijelo luči kada se zaljubimo.    

Pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi

Ova delikatesna poslastica također pomaže i kod kontrole razine šećera u krvi. Studije su pokazale da pozitivno utječe na zdravlje krvnih žila i cirkulaciju te tako štiti od bolesti kao što je dijabetes. Flavonoidi u tamnoj čokoladi pomažu stanicama da normalno fukncioniraju i učinkovito koriste inzulin.