Dobre vijesti za sve čokoholičare: Evo zašto bi svaki dan trebala jesti tamnu čokoladu

Čokolada se radi od kakaovca, biljke s visokom razinom minerala i antioksidanata. Tamna čokolada ima puno veće količine kakaa i manje šećera od mliječne čokolade

Dobre vijesti za sve čokoholičare: Evo zašto bi svaki dan trebala jesti tamnu čokoladu

Nisu svi slatkiši i poslastice nužno loši za tvoje zdravlje. Postoje i zdravi deserti koji obiluju hranjivim tvarima, a jedan od njih je i crna čokolada.

Image

7 ukusnih recepata za sve koji vole kokos

Čokoladu mnogi vole, no obična mliječna čokolada puna je šećera i drugih nezdravih sastojaka koji izazivaju debljanje. S druge strane, tamna čokolada sadrži puno veći udio kakaa i stoga je puno zdravija opcija.


via GIPHY

Voliš li jesti čokoladu, u nastavku ti nekoliko odličnih razloga zašto je ona dobra za tvoje zdravlje.


Foto: Unsplash

Obiluje zdravim nutrijentima

Tamna čokolada s udjelom kakaa većim od 70 posto sadrži mnoge bitne nutrijente kao što su minerali, vitamini i anitoksidanti. Sadrži i vlakna te željezno i magnezij, ali i cink i selen. Ipak, niti s tamnom čokoladom se ne smije pretjerivati jer je kalorična stoga je jedi umjereno. Tri do četiri kockice dnevno su sasvim ok.shimmer fallback

Pozitivno utječe na izgled kože

Još jedna zanimljiva stvar o crnoj čokoladi je i ta da poboljšava izgled kože i čini je mlađom. Naime, antioksidanti koji se nalaze u tamnoj čokoladi smanjuju razinu stresa te na taj način štite tijelo od starenja. Prema riječima stručnjaka, flavanoli koje tamna čokolada sadrži kožu čine zdravijom, poboljšavaju protok krvi i daju joj zdrav sjaj.


shimmer fallback

Pomaže u prevenciji srčanih bolesti

Nevjerojatno je da tamna čokolada može sniziti visok krvni tlak štiteći nas tako od bolesti krvožilnog sustava. Istraživanja su potvrdila da svakodnevna konzumacija crne čokolade pomaže osobama s visokim krvnim tlakom.


shimmer fallback

Bogata je antioksidantima

Antioksidanti su vrlo važni nutrijenti koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Dokazano je da crna čokolada obiluje antioksidantima, a sadrži ih više nego borovnice ili acai bobice.  


shimmer fallback

Može poboljšati i kognitivne funkcije

Ako nisi znala, ova crna poslastica je dobra i za tvoj mozak jer poboljšava kognitivne funkcije. Sadrži kemijske spojeve koji su zaslužni za dobro raspoloženje, a jedan od tih spojeva je onaj koji naše tijelo luči kada se zaljubimo.  


shimmer fallback

Pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi

Ova delikatesna poslastica također pomaže i kod kontrole razine šećera u krvi. Studije su pokazale da pozitivno utječe na zdravlje krvnih žila i cirkulaciju te tako štiti od bolesti kao što je dijabetes. Flavonoidi u tamnoj čokoladi pomažu stanicama da normalno fukncioniraju i učinkovito koriste inzulin.


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.