BUDI SPREMNA NA NUSPOJAVE

Želiš započeti s detoksikacijom prije ljeta? Stručnjaci upozoravaju na nekoliko faktora

Najbolji način za detoksikaciju tijela jest da ga pustiš da prirodno izbaci toksine. Metode koje podupiru te prirodne procese uključuju vježbanje, dovoljno sna, održavanje hidracije i ograničavanje prerađene hrane i alkohola.

detox
Foto: Shutterstock

Detoksikacijske su popularnije nego ikada jer, kako mnogi smatraju, uklanjaju štetne toksine iz tijela. To su kratkotrajne intervencije namijenjene uklanjanju toksina i vode iz tijela. Tipična detoksikacijska dijeta uključuje razdoblje posta, nakon čega slijedi stroga dijeta s voćem, povrćem, voćnim sokovima i vodom. Ponekad detoksikacija uključuje i biljke, čajeve, dodatke prehrani i čišćenje debelog crijeva. Detoksikacija se najčešće preporuče zbog moguće izloženosti otrovnim kemikalijama u okolišu ili prehrani, što uključuje zagađivače, sintetičke kemikalije, teške metale i druge štetne spojeve. Ove dijete također pomažu u poboljšanju imunološkog sustava, probave, razine energije i pomažu u mršavljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, brojna istraživanja pokazuju da su ovakve dijete manjkave i nesigurne, piše Healthline. U nastavku ćemo pokušati odgonetnuti jesu li navedene dijete uistinu učinkovite i isplati li se upuštati u njih.

Najčešći načini detoksikacije

Postoji mnogo načina za provođenje detoksikacijske dijete — od potpunog gladovanja do jednostavnijih modifikacija hrane. Neovisno o njihovoj vrsti, većina detoksikacijskih dijeta uključuje barem jedno od sljedećeg: post, konzumiranje isključivo sokova, korištenje dodataka prehrani, uzimanje ljekovitog bilja, odlazak u saunu. Treba imati na umu da detox dijete mogu varirati u intenzitetu i trajanju, te one rijetko identificiraju specifične toksine koje želimo ukloniti. Međutim, postoji malo ili nimalo dokaza da detoksikacijske dijete uklanjaju sve toksine iz tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4