Dar prirode: Matična mliječ je kraljevski tretman koji jača imunitet

Matična mliječ koristi se već tisućama godina u prevenciji bolesti i za jačanje organizma. Riječ je o izuzetno vrijednom daru prirode

Dar prirode: Matična mliječ je kraljevski tretman koji jača imunitet

Matična mliječ je nutritivno izuzetno bogata kremasta bijela tvar, koju pčele radilice proizvode za hranu matici i larvama. Matice se njome hrane cijeli život, a larve samo u početku. Za ljude je matična mliječ dodatak prehrani, baš kao med, samo puno jačeg pozitivnog učinka na zdravlje.

Image

Nije teško: Jednostavni načini kako možeš ojačati svoj prirodni imunitet


Matična mliječ obiluje vitaminima B skupine, vitaminima C, A, D, K i E, aminokiselinama, antioksidansima, a sadrži i neuroprijenosnike acetilkolin i kolin koji čuvaju zdravlje živaca i mozga. Osim toga ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva.Sastav matične mliječi:

  • voda (50 do 60 posto)
  • 18 posto proteina
  • 15 posto ugljikoidrata
  • tri do šest posto masti
  • 1,5 posto mineralnih soli  


Matičnu mliječ možeš konzumirati oralno ili nanositi na kožu. Utvrđeno je da ubrzava zacjeljivanje rana i ožiljaka jer potiče stvaranje stanica vezivnog tkiva, fibroblasta, te briše bore. Naime, u matičnoj mliječi nalazi se želatina koja je sastavni dio kolagena.  


(FOTO: Pexels)

Želiš li ojačati svoj imunitet uvrsti u prehranu matičnu mliječ. Pojedi žličicu matične mliječi ujutro natašte (zadrži je pod jezikom dvije minute) te pričekaj još desetak minuta s doručkom. Uzmi ju plastičnom žličicom. Otvorenu teglicu matične mliječi čuvaj u hladnjaku. Osim u ovom obliku, matičnu mliječ možeš kupiti i u kapsulama. 

Vrlo je važno da obratiš pozornost na moguću alergiju. Ako primijetiš bilo kakve promjene na koži ili sluznici ili pak počneš otežano disati ili povraćati, prestani koristiti matičnu mliječ.

Posebno na oprezu trebaju biti ljudi s astmom. Kod njih je rizik od alergija na matičnu mliječ povećan.  

Osim što jača imunitet, ovaj pčelinji proizvod pomaže sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, ublažava PMS, a pomaže i ženama u menopauzi ublažiti simptome koje ona nosi.

Image