Danas je Svjetski dan zdravlja: Napravi ovih pet laganih promjena i poboljšaj svoje zdravlje

Za zdravlje je najbitnija prevencija, a ona se najvećim dijelom sastoji od zdravih navika

Danas je Svjetski dan zdravlja: Napravi ovih pet laganih promjena i poboljšaj svoje zdravlje

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja od 1948. kada ga je proglasila Svjetska zdravstvena organzacija. 2022. pod geslom „Naš planet, naše zdravlje“, poseban naglasak stavljen je na utjecaj zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi.

Image

Tri zdrava doručka koja će te zasititi sve do ručka

shimmer fallback


Već danas napravi ovih pet koraka ka poboljšanju kvalitete svog života.

Održavaj zdravu tjelesnu težinu

Pretilost je povezana s više kroničnih zdravstvenh problema. Održavanje primjerene tjelesne težine smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, kardivaskularnih bolesti, problema s kostima, depresije pa čak i demencije. Redovita tjelovježba i zdrava prehrana ključ su prevencije pretilosti, a time i brojnih bolesti. 

Jedi kvalitetno

Način prehrane uvelike utječe na zdravlje što je vrlo slikovito izraženo u poslovici koja kaže: Ono si što jedeš. Vodi računa da ti prehrana bude nutritivno bogata, a izbjegavaj šećere i prerađenu, odnosno gotovu hranu. Što je namirnica jednostavnija, to je bolja. Svakodnevno jedi puno povrća i voća, unosi dovolju količinu proteina, cjelovitih žitarica i vode. Jedi ono čemu je sezona i što raste u tvojoj okolici. 

shimmer fallback

Pazi na mentalno zdravlje

Ljudi često zanemaruju psihu, a ona je jednako važna kao i tjelesno zdravlje, čak i važnija jer te pokreće. Jednostavne stvari poput kratke jutarnje meditacije, molitve, uživanja u prvoj kavi, kvalitetnog štiva ili vježbi disanja uvelike pridonose tvom psihičkom zdravlju. Ne zaboravi i na socijalne kontakte (ne treba naglašavati kako se oni trenutačno odvijaju preko telefona i društvenih mreža). Nazovi prijateljicu.

Pušenje ubija

Ovo si vjerojatno čula bezbroj puta, ali i dalje pališ cigaretu i sama sebi govoriš da ćeš prestati - idući put. Želiš li dati potporu zdravstvenim djelatnicima pokušaj barem danas na Svjetski dan zdravlja suzdržati se od pušenja. Znaš dobro da Covid 19 napada pluća, a isto tako znaš kakva su pluća pušača. Ne želiš završiti na respiratoru. 

Neka voda bude tvoje omiljeno piće

Izbaci gazirana pića i sokove iz svoje prehrane. Zamijeni ih cijeđenim, svježm sokovima i biljnim, nezaslađenim čajevima. Gazirana pića su jako loša za zdravlje jer obiluju rafiniranim šećerom. Kada si žedna, pij vodu. Pobrini se da kroz dan popiješ osam čaša vode. Čim ustaneš popij jednu. Dobro je u nju dodati malo limunovog soka. Osvježit će te i potaknuti probavu.

Sve ovo znala si i dosad, no nekada je dobro ponoviti jer čovjek lako zaboravi. Riječ je o vrlo jednostavnim koracima koji će uvelike poboljšati tvoje zdravlje.  

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.