Cvjetna eterična ulja i njihove blagodati

Pod stresom ste? Imate manjak energije? Ne možete spavati? Tu su cvjetna eterična ulja koja će vam pomoći.

Cvjetna eterična ulja i njihove blagodati

Ako ne upotrebljavate aromaterapiju kao dio svog zdravog načina života, nema boljeg vremena za početak nego sada. A što bi moglo biti bolje za sezonu od cvjetnih eteričnih ulja?

U prošlosti su eterična ulja možda smatrani hippy napitcima, ali primjetan je porast popularnosti ovih prirodnih sastojaka. Prije nego što otrčite u dućan zdrave po zalihe eteričnih ulja kako biste uživali u aromaterapiji, treba znati nekoliko stvari o ovim moćnim uljima.

Svako ulje nosi različite karakteristike biljke iz koje je dobiveno. Eterična ulja imaju snažne aromaterapeutske prednosti, ali su jako koncentrirane i vrlo potentne, te treba biti oprezan kada ih koristite. Kako biste izbjegli probleme poput iritacije, opekotina i hormonalnih poremećaja, morate naučiti kako ih pravilno koristiti.

U aromaterapiji se esencijalna ulja koriste za liječenje fizičkih i psiholoških simptoma i dovode u stanje ravnoteže. 

10. cvjetnih eteričnih ulja za aromaterapiju

  1. Bergamot: začinjeno, citrusno cvjetno ulje, ovo cvjetno eterično ulje poboljšava osjećaj depresije i tjeskobe, umiruje osjećaj uma, a kaže se da jača imunološki sustav i nadahnjuje osjećaj samopouzdanja.
  2. Tanacetum: ovo svježe mirisno eterično ulje ima miris jabuke i bogatu plavu nijansu. Smiruje i umiruje, olakšava napetost, smiruje živce i stvara opušteni osjećaj. Dobro se miješa s bergamotom, geranijom i limunom.
  3. Kamilica: ovaj cvijet poznajete kao super smirujući čaj, ali dobar je i za umirivanje uma, ublažavanje razdražljivosti, smanjenje nelagode i ublažavanje uznemirenog želuca. Slatko mirisno ulje dobro se stapa s lavandom i limunom.
  4. Geranija: s mirisom sličnim ruži, ovo eterično ulje djeluje umirujuće i podiže život. Dobar je za ublažavanje stresa i anksioznosti, smanjuje osjećaj hormonalne neravnoteže. Dobro se miješa s bosiljkom, kaduljom, klinčićem i narančom.
  5. Smilje: ovo eterično ulje ima bogat, slatkast miris. Koristi se za protjerivanje umora, ublažavanje stresa i uravnoteženje emocija. Smilje je također sredstvo protiv bolova i dobro se miješa s bergamotom, kamilicom i lavandom.
  6. Jasmin: topao, opojan i egzotičan miris dovoljan je razlog da se koristi eterično ulje jasmina, ali se koristi i kao afrodizijak, antidepresiv i da unese optimističan izgled, pojača energiju. Dobro se miješa s uljima bergamota, ruže i citrusa.
  7. Lavanda: svježe cvjetno, ovo jako voljeno eterično ulje obično se koristi za promicanje osjećaja ravnoteže i smirenosti. Dobra za poticanje sna, ublažavanje napetosti, ublažavanje depresije, smirivanje živaca i umanjivanje simptoma glavobolje i migrene. Dobro se miješa s cedrovinom, geranijem i muškatnim oraščićem.
  8. Lotos: egzotični lotos ima mekan, zemljani cvjetni miris. Ovo eterično ulje djeluje umirujuće, smirujuće, potiče apetit, ublažava ljutnju i stvara osjećaj jasnoće i mira. Dobro se kombinira sa začinjenim mirisima, poput cimeta i sandalovine.
  9. Ruža: snažan reduktor stresa, ovaj poznati miris stvara osjećaj sklada, ublažava depresiju, umanjuje ljutnju i pomaže u rješavanju osjećaja tuge, straha i nervoze. Može se koristiti i za jačanje samopoštovanja. Dobro se miješa sa geranijom i jasminom.
  10. Stolisnik: voćno i zeljasto, ovo eterično ulje smiruje, opušta i olakšava tjeskobu i nemir. Pomaže u poboljšanju kvalitete spavanja i dobro se kombinira s cedrovinom, kaduljom i crnim paprom.