Čukljevi na stopalima

Dosadne izbočine na stopalima: Što su čukljevi i kako nastaju?

Poznati kao izbočine na bočnoj strani stopala u blizini palca, čukljevi su neugodne i bolne izrasline, a ovo je šest glavnih uzroka

pexels-karolina-grabowska-4963837.jpg
Foto: Pexels

Čukljevi se na stopalima obično ne pojavljuju preko noći, a najčešće se javljaju kod žena, ponajprije zbog nošenja peta i uske obuće. Kod povišenja pete od 5 do 7 centimetara, uz povećanje tjelesne težine, raste opterećenje stopala i ono se prenosi na prednji dio stopala te nastaju čukljevi. No, to nije jedini način njihova nastajanja.

Image

Nisu samo stopala: 3 dijela tijela koji pate ako stalno nosiš štikle

Ove neugodne i dosadne izbočine na stopalima zapravo su koštane kvržice koje se formiraju na bočnoj strani stopala, blizu palca. Često su crvene i natečene i mogu uzrokovati bol ili čak utrnulost oko nožnog palca, a u nekim slučajevima mogu čak otežati pronalazak udobnih cipela i mogu povećati rizik od drugih problema sa stopalima. Čukljevi se obično sporo razvijaju, pa ih može biti teško uočiti sve dok već ne postanu veliki, no karakteriziraju ih vrlo očiti simptomi kao što su izbočine na stopalima s unutarnje strane zgloba palca, bol i osjetljivost na dodir te upala i crvenilo.

Dobra vijest je da, ako znamo odakle potječu čukljevi, to nam može uvelike pomoći da poduzmemo neke korake kako bismo smanjili rizik od ponovnog dobivanja čukljeva. Od trudnoće do reumatoidnog artritisa, u nastavku smo izdvojile šest glavnih uzroka čukljeva na stopalima.

Genetska pojava

Ako tvoji roditelji, brat ili sestra imaju čukljeve na stopalima, tada je veća vjerojatnost da ćeš ih i ti dobiti. Zapravo, 70 posto ljudi koji razviju čukljeve imaju obiteljsku povijest čukljeva, prema Američkoj akademiji ortopedskih kirurga (AAOS). Dakle, ponekad je to neminovno, no tada ih je važno na vrijeme prepoznati.

shimmer fallback

Ravna stopala

Šanse za razvoj čukljeva rastu ako imaš ravna stopala. Kada netko ima ravna stopala, to dovodi do nesrazmjera između snage muskulature i sile opterećenja stopala, pa dolazi do popuštanja svodova stopala i s vremenom se razvija deformacija stopala koju nazivamo spuštena ili ravna stopala. Hodanje na ovaj način može poremetiti držanje palca, a tako može doći i do formiranja čuklja kod palca.

Image
Foto: Pexels

Neprikladne cipele

Uske cipele ili cipele s visokim petama ne uzrokuju čukljeve, ali njihovo učestalo nošenje može potaknuti razvoj čukljeva, prema Harvard Health Publishingu. Ako netko stalno gura svoje prste u usku obuću ili nosi cipele koje mu ne pristaju, čak i ako nosi cipele na petu, prsti se tada skupljaju, a ligamenti koji bi inače držali prste ravno rastežu se. Ako se to ponavlja iz dana u dan, to može uzrokovati stvaranje čukljeva.

shimmer fallback

Trudnoća

Hormoni koji se oslobađaju tijekom trudnoće mogu olabaviti ligamente na stopalima i uzrokovati da stopala postanu ravnija, prema nalazima istraživanja objavljenog u American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation 2014. To može dovesti do razvoja čukljeva, bilo tijekom trudnoće ili nakon nje.

shimmer fallback

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis koji nije dobro liječen može povećati rizik od čukljeva. Kako bolest napreduje, tijelo napada sluznicu i ligamente oko zglobova, što slabi meka tkiva koja stabiliziraju zglob, pa tetive više nisu uravnotežene, a to palac može gurnuti u različite položaje. Ipak, reumatoidni artritis ne bi trebao uzrokovati čukljeve ako lijekovi adekvatno kontroliraju simptome osobe koja boluje od njega.

shimmer fallback

Ozljede stopala

Ozljede stopala ne dovode često do čukljeva, ali mogu. Svaka ozljeda koja oštećuje zglob palca, poput prijeloma ili uganuća, potencijalno može uzrokovati otklon palca i iskrivljenje, formirajući čukljeve. Čukljevi će najvjerojatnije nastati ako ozljeda ne zacijeli ispravno ili zacijeli u krivom položaju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.