NEUGODAN SIMPTOM

Crvene oči: Što ih najčešće uzrokuje i kako si pomoći bez odlaska liječniku

Brojni su uzroci koji izazivaju crvenilo očiju, a iako neki od njih mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme, većina ih je ipak bezopasno i mogu se riješiti bez odlaska medicinske pomoći

Crvene oči - trikovi koji pomažu
Foto: Pexels

Brojni su uzroci koji izazivaju crvenilo očiju, a iako neki od njih mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme, većina ih je ipak bezopasno i mogu se riješiti bez odlaska kod liječnika.

Image
DOBRE NAVIKE

Zaštita od toksina: 4 navike koje pospješuju zdravlje jetre

Crvene ili krvave oči mogu biti simptom alergija, toksina u tijelu ili pak problema s jetrom. Crvenilo oka često je popraćeno svrbežom ili glavoboljom, a kako navodi portal Byrdie, može biti uzrokovano raznim čimbenicima, uključujući i genetiku, anatomiju, alergiju, infekciju, i tako dalje. Iznimno suh zrak, prašina ili pak prekomjerno izlaganje suncu također mogu uzrokovati crvenilo oka.

Više je načina i trikova koji pomažu kod crvenila te vraćaju bijelu boju bjeloočnicama. Naravno, ako su simptomi neuobičajeni ili traju dulje od nekoliko dana, najbolje je obratiti se oftalmologu.

Stručnjaci su za Byrdie otkrili nekoliko načina kako se nositi s crvenilom oka, a koji ne zahtijevaju odlazak u liječničku ordinaciju.

Stavi hladne obloge

Hladni oblozi efikasno su rješenje kod mnogih problema pa tako i kod crvenih očiju. Stručnjaci kažu da primjena hladnih obloga može pomoći u smanjenju upale i crvenila, a općenito pružaju osjećaj ugode bolnim očnim jabučicama. Za obloge se može iskoristiti hladna krpa ili kriške krastavca prethodno ohlađene u hladnjaku.

Image
Foto: Pexels

Digitalna detoksikacija

Ako ne trepćemo dovoljno, oči nisu pravilno podmazane, što može uzrokovati crvenilo očiju. Živimo u digitalnom svijetu i svi puno vremena provodimo gledajući u ekrane računala, mobitela ili tableta, što smanjuje stopu treptanja, a također uzrokuje i umor u mišićima oka. Ako puno vremena provodiš na mobitelu ili računalu, svakih nekoliko minuta trebala bi si uzeti  'pauzu za treptanje' radi održavanja ravnoteže vlažnosti očiju.  Uz to, povremeno je dobro napraviti digitalnu detoksikaciju i maknuti se od elektroničkih uređaja.

Uzmi pauzu od nošenja šminke

I određena šminka može uzrokovati crvenilo oka, i to se ne odnosi samo na šminku poput olovke za oči ili maskare. Čak i puder za lice može nadražiti oči, upozoravaju stručnjaci. Ako si primijetila iritacije i crvenilo u očima, pokušaj se na nekoliko dana odviknuti od korištenja make-upa. Ako imaš osjetljive oči, dobar izbor je hipoalergena šminka.

Image
Foto: Pexels

Zaštiti oči od sunca

Poduzimanje preventivnih mjera jednako je važno kada je u pitanju pravilna njega očiju. Štetne sunčeve zrake ne štete samo našoj koži, već i očima stoga ih je potrebno adekvatno zaštititi kvalitetnim sunčanim naočalama prilikom svakog izlaska na otvoreno.

Image
Foto: Pexels

Isprobaj kapljice za oči

Najviše očita opcija za crvenilo oka bez odlaska liječniku svakako su kapi za oči. Kako ističu stručnjaci, kapi za oči su sigurno su i jednostavno rješenje za nadražene i crvene oči jer mogu pomoći kod ispiranja iritansa i u borbi protiv suhoće.

POGLEDAJ VIDEO: SAZNAJ SVE O HIJALURONSKOJ KISELINI