Žensko zdravlje

Sve što trebaš znati o cistama na jajnicima - od simptoma do liječenja

Ciste na jajnicima su 'vrećice' ispunjene tekućinom koje se mogu stvoriti na jednom ili drugom jajniku, a nerijetko mogu uzrokovati bolove u trbuhu i nadutost

pexels-polina-zimmerman-3958567.jpg
Foto: Pexels

Iako u medicinskim priručnicima piše kako je su u većini slučajeva ciste na jajnicima bez simptoma, mnoge žene se ne bi složile. Ciste na jajniku ili jajnicima nerijetko mogu uzrokovati bolove u trbuhu i nadutost te brojne druge simptome.

Image
Ozbiljno ili ne

Od stresa do dojenja: 6 razloga zašto menstruacija kasni i kada se zabrinuti?

"Benigne ciste obično se manifestiraju kao tupa bol s obje strane donjeg trbuha", potvrđuje ginekolog Ashfaq Khan za portal Stylist. "Ponekad žene mogu imati neredovite menstruacije, a neredovitost uzrokuju upravo ciste. Ako se ciste povećaju, mogu uzrokovati i osjećaj otoka ili nadutosti u donjem dijelu trbuha", dodaje.

Image
Foto: Pexels

Pa iako su česte, većinom su bezopasne. U nastavku ti otkrivamo sve što trebaš znati o cistama na jajnicima - od simptoma i liječenja do toga utječu li na plodnost.

Što su ciste na jajnicima?

Ciste su 'vrećice' ispunjene tekućinom koje se mogu stvoriti na jajnicima. Obično su bezopasne i vrlo često žene ni ne znaju da ih imaju. "Ciste mogu nastati uslijed hormonalnih promjena do kojih dolazi tijekom menstrualnog ciklusa", objašnjava Khan. "Njihovi uzroci uglavnom su nepoznati, no oni za koje znamo su genetski čimbenici, povećana tjelesna težina i dob", dodaje.

Ciste na jajniku ili na jajnicima imat će simptome samo kada su jako velike ili ako blokiraju dotok krvi u jajnike. U nekim slučajevima, cista može puknuti i tada treba potražiti liječničku pomoć.

Dvije vrste cista na jajnicima - funkcionalne i nefunkcionalne. Funkcionalne mogu biti folikularne (formiraju se ukoliko prije ovulacije ne dođe do pucanja folikula) i luteinske (nastaju žutog tijela koje nastaje na mjestu folikula). Nefunkcionalne ciste mogu biti dermoidne (to su dobroćudne tvorbe), endometriozne ciste te cistadenom (dobroćudne tvorbe s vanjske strane jajnika). Ciste obično nisu kancerogene, ali u rijetkim slučajevima mogu biti.

Funkcionalne ciste su češće, a povezane su s menstruacijom. Svaki mjesec tijekom ovulacije iz jajnika se oslobađa jajna stanica. Povremeno, jajnik neće osloboditi jajašce ili možda neće u potpunosti ispustiti tekućinu nakon ovulacije te se u tom slučaju može formirati cista.

Image
Foto: Pexels

Simptomi cista na jajnicima

Ako nisu velike ili ne blokiraju cirkulaciju, vrlo vjerojatno neće pokazivati simptome. U slučaju da su veće, mogu uzrokovati:

 • bol u zdjelici
 • oticanje trbuha
 • krvarenje između mjesečnica
 • nepravilne cikluse
 • bolne spolne odnose, grčeve
 • bol u jajnicima
 • otežano mokrenje
 • bol u donjem dijelu leđa
 • osjetljivost grudi
 • mučninu
 • povraćanje
Image

Utječu li ciste na plodnost?

Dobra vijest je da ciste na jajnicima u pravilu ne bi trebale utjecati na plodnost. Ako se cista treba ukloniti kirurški, a ti si u fertilnoj dobi, tvoj će liječnik pokušati ostaviti jajnike netaknutima, tako da tvoja plodnost neće biti ugrožena. U nekim slučajevima možda će biti potrebno ukloniti jajnik, što samo malo smanjuje šanse za začeće. Ako je drugi jajnik zdrav i dalje možeš ostati trudna. Zapravo, mnoge žene otkriju da imaju ciste na jajnicima tek tijekom rutinskih pregleda u trudnoći.

Image
Foto: Pexels

Liječenje

Ako ne uzrokuju nikakve simptome, opća je preporuka redovita kontrola kao alternativa operaciji. Većina cista na jajnicima nestat će sama od sebe unutar nekoliko mjeseci. Međutim, ako si prošla menopauzu, postoji povećani rizik da bi cista mogla biti kancerogena pa će liječnici češće preporučiti operativni zahvat kojim će je ukloniti.

Image
Foto: Pexels

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) uzrokovan je razinama hormona i, unatoč nazivu, zasebno je medicinsko stanje. "Sindrom policističnih jajnika nije cista. To je policistični sindrom, koji je posljedica hormonalnog disbalansa. Ove su ciste većinom veličine 10-15 mm te se "recikliraju", što znači da spontano nestanu i ponovno se stvore, uvjetovane hormonima", objašnjava ginekolog.

Image
Foto: Pexels