Torta s ciklom
Preljev:
Postupak:
1. U zdjelu prosijaj brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.
2. U drugoj zdjeli mikserom pomiješaj ulje i šećer dok ne dobiješ finu smjesu. Dodaj žumanjke, jedan po jedan, i pomiješaj.
3. Ciklu oguli i naribaj pa ju umiješaj u pripremljenu smjesu.
4. Dodaj sok od limuna i limunovu koricu, grožđice i fino mljevene orahe te sve skupa izmiksaj električnom miješalicom.
5. Polako dodaj smjesu suhih sastojaka dok miksaš.
6. Istuci bjelanjke u snijeg i pažljivo ih rukom umiješaj u smjesu s ciklom.
7. Izlij u posudu za pečenje i peci oko 50-55 minuta na 200 stupnjeva.
8. Kad je gotova, ostavi tortu da se ohladi 20 minuta prije nego ju izvadiš iz kalupa. Za to vrijeme pripremi preljev tako što ćeš pomiješati šećer i sok limuna.
9. Na ohlađeni biskvit dodaj preljev i ostavi da se stisne. Posluži samo ili s kuglicom sladoleda.
Potrebno ti je:
Biskvit:
- 225 g brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 žlica praška za pecivo
- 150 g svježe naribane cikla
- 225 g smeđeg šećera
- 75 g oraha
- 75 g grožđica
- 3 jaja
- 1 žličica cimet
- 180 mL suncokretovog ulja
- 1 žličica naribane limunove korice
- Sok od pola limuna
- 8 zlica šećera u prahu
- Sok od jednog limuna