Četiri koraka koji će te učiniti sretnijom, osviještenom, a možda i bogatijom

Svi mi težimo sreći, no što ona zapravo znači? Pun novčanik, zdravlje, dobre ljude oko sebe? Ima onih koji imaju sve nabrojano, a ipak se ne osjećaju ispunjeno. Možda se odgovor krije u nadahnuću

Četiri koraka koji će te učiniti sretnijom, osviještenom, a možda i bogatijom

Želiš li svoj život učniti kvalitetnijim i sretnijim, dovoljno je uvesti malene promjene na dnevnoj bazi. No, koliko god bile male, promjene podrazumijevaju akciju, a ako zapneš, nije lako se pokrenuti. Korijen akcije leži u inspiraciji - nadahnuću da stvoriš nešto novo.

Image

Je li sreća uvjetovana uspjehom? Ove četiri metode pomoći će ti da budeš zadovoljnija

OTO: Pixabay


Sjeti se samo kako se osjećaš kada si nadahnuta. Možeš učiniti sve, zar ne? Imaš energije, ništa ti nije teško i nestrpljiva si da što prije realiziraš svoj naum. Istraživanje objavljeno u Forbesu pokazalo je da kreativnost ima pozitivan utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje. Smanjuje rizik od demencije i jača imunitet jer pomaže lučenje oksitocina i dopamina, hormona zaslužnih za dobro raspoloženje, a ono je pak sjajan borac protiv stresa koji je glavni krivac za svu štetu nastalu u organizmu. 

U nastavku ti otkrivamo četiri načina na koja možeš osloboditi svoju kreativnost i obogatiti si život, upoznati dijelove sebe za koje nisi ni znala da postoje. Tko zna kakav se talent krije u tebi:) Možda ti se neki novi hobi pretvori jednog dana u posao u kojem ćeš uživati. Jutarnji zadatak


Ova vježbica preuzeta je iz jedne od najprodavanijih knjiga o kreativnosti, "The Artists Way", Julie Cameron, a sastoji se od slobodnog pisanja. Cilj joj je osvijestiti važnost jutarnjeg impulsa kroz koji kreativnost kreće slobodno teći kroz tvoje biće čim otvoriš oči. Piši. Bez ikakve samokritike ili uređivanja teksta.  Pronađi 40 minuta vremena za slobodno pisanje, najbolje rukom, odnosno kemijskom olovkom. Izbjegavaj tastaturu, ako je moguće. Jutarnjem pisanju smisao nije samo pisanje, već puštanje da se stvari razviju same od sebe, oslobađanje od spona. 

Osobni projekti

Bilo da vodiš privatni biznis ili radiš u kompaniji, pronađi vremena za svoj projekt. Ne mora biti vezan uz posao, ali i može - primejrice brendiranje firme. Piši knjigu, crtaj ili se posveti nečem drugom što te ispunjava i nadahnjuje. Na taj način dovest ćeš se u stanje u kojem ćeš uvijek biti spremna za akciju i puna ideja. Bitno je da je projekt kojim se baviš, isključivo tvoj kako bi razvila odgovornost i došla do spoznaje da si si na prvome mjestu. 

Pjevaj, pleši, igraj se

Bilo koja od spomenutih aktivnosti ili neka druga koja te veseli i u kojoj se možeš potpuno opustiti i zaigrati se, od izuzetne je važnosti za psihičko i fizičko zdravlje. Donosi olakšanje u svakodnevici koja nije nimalo lagana i bez stresa. Izražavanje kroz tijelo vrlo je moćna stvar, oslobađajuća i terapeutska. Sat plesa, mnoge će žene reći, vrijedi više od psihoterapije. 

Crtanje/slikanje

Ova vježbica slična je slobodnom pisanju, a služi kako bi se kroz crtanje izrazila podsvijest. Možda ćeš otkriti koliko si samokritična i koliko te to koči u životu pa ćeš naučiti osloboditi se toga, biti blaža prema sebi, ostaviti sav emocionalni teret na papiru i stvoriti u sebi prostor za nešto novo i lijepo. Otpuštanje je preduvjet za napredak. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.