'Kameleonska bolest'

Bolest sa sto lica koja može imati vrlo neugodne posljedice za tvoje zdravlje

U Hrvatskoj od ove kronične bolesti boluje oko 40.000 ljudi, a samo tri posto oboljelih se pravilno liječi. Evo koji mogu biti prvi simptomi koji ukazuju na celijakliju

pexels-polina-zimmerman-3958567.jpg
Foto: Pexels

Suprotno mišljenju da je celijakija rijetka, istraživanja su pokazala da čak jedan posto svjetske populacije boluje od ove bolesti. Mnogi od njih ni ne sumnjaju da su bolesni a ako se bolest ne liječi na vrijeme, mogu se razviti ozbiljni zdravstveni problemi.

Što je celijakija?

Celijakija je autoimuna bolest koja pretežno zahvaća tanko crijevo. Posljedica je genetski urođene netolerancije na gluten i jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. Da bi ju držala pod kontrolom iz svog jelovnika moraš izbaciti bjelančevine pšenice, ječma, raži a možda i zobi.

Gluten je protein (bjelančevina) koji se prirodno nalazi u žitaricama i proizvodima od žitarica. Od glutenskih fragmenata, glijadin je onaj na koji reagira imunološki sustav osobe oboljele od celijakije.

Image

Celijakija - od sumnje do dijagnoze

Osim u žitaricama, gluten se nalazi u mnogim prerađenih proizvodima kao dodatak (aditiv) što terapiju ove bolesti čini dodatno izazovnom. A terapija je jedna jedina-bezglutenska dijeta što znači da moraš izbjegavati apsolutno se proizvode koji sadrže gluten.

Što je uzrokuje?

Nema 'vanjskog okidača' poput virusa ili bakterije za razvoj ove bolesti. Naime, celijakija je bolest koja je posredovana imunosnim sustavom kod osoba koje imaju predodređenost za njen razvoj. Drugim riječima, razvija se kao posljedica preburne reakcije imunološkog sustava na gluten.

Važan dio imunosnog sustava, T-limfociti, aktiviraju se nakon što u svoj organizam uneseš gluten pri čemu u tijelu oboljele osobe dolazi do bolne upalne reakcije i narušavanja strukture crijevnih resica tankog crijeva. To dovodi do nemogućnosti pravilne apsorpcije hranjivih tvari u krvotok te dalje u organe i tkiva. Zbog toga može imati vrlo neugodne i teške posljedice za tvoje zdravlje.

shimmer fallback

Od 10 oboljelih 8 do 9 nema pravu dijagnozu

Ne postoje dvije osobe s istim simptomima bolesti. Brojni, različiti simptomi celijakije, u kombinaciji s malom svjesnosti o njoj, često vode do krivih dijagnoza i ozbiljnih posljedica za zdravlje. Simptomi se svrstavaju u tri skupine-tipične, atipične i tihe. U Hrvatskoj od ove kronične bolesti boluje oko 40.000 ljudi, a samo tri posto oboljelih se pravilno liječi.

To znači da od 10 oboljelih 8 do 9 nema pravilnu dijagnozu. Kako bi olakšali prepoznavanje ove 'kameleonske bolesti', donosimo deset simptoma na koje bi trebala obratiti pažnju ako sumnjaš na celijakiju.

Bol u trbuhu

Ovo je vrlo čest simptom koji se pojavljuje kod velike većine oboljelih. Osobe oboljele od celijakije žale se na dugotrajnu bol i nelagodu u području abdomena kojoj se uglavnom ne zna točan uzrok. Kako je bol u trbuhu česta pojava, oboljeli često niti ne posumnjaju da je riječ o ovoj kroničnoj gastroenterološkoj bolesti koja zahtijeva hitnu i trajnu bezglutensku dijetu.

shimmer fallback

Nadutost

Pojela si komad peciva i trbuh ti je narastao kao da si u 5 mjesecu trudnoće? Ovo bi mogao biti alarm da tvoje tijelo možda ne podnosi gluten i da bi trebala napraviti dodatne pretrage kako bi isključila mogućnost celijakije. Naime, celijakija mijenja način na koji tvoje tanko crijevo apsorbira hranu te se hrana vraća u gornji probavni trakt i izaziva neugodnu nadutost.

shimmer fallback

Proljev

Još jedan vrlo čest i neugodan simptom za koji može biti kriva celijakija. Proljev se javlja jer crijeva oboljelih osoba ne mogu apsorbirati tekućinu. Uz dijareju, moguće su i druge promjene poput boje stolice, teksture i izrazito neugodnog mirisa.

shimmer fallback

Nenamjerni gubitak težine

Iako može biti uzrokovan i drugim gastrointestinalnim bolestima, gubitak težine specifičan je simptom celijakije. Probavni trakt oboljelih od celijakije ne apsorbira hranjive tvari (bjelančevine, ugljikohidrate i masti) iz hrane u dovoljnoj količini da adekvatno opskrbljuje organe i tkiva. Zbog toga dolazi do naglog mršavljenja i teškog održavanja odgovarajuće težine.

shimmer fallback

Anemija

Ako imaš blijedu kožu, brzo se umaraš, osjećaš da ti nedostaje ti zraka vrlo vjerojatno si anemična. Upravo ovaj simptom može biti upozorenje da s tvojim organizmom nešto nije uredu. Ostali, ne tako specifični simptomi anemije mogu biti svrbež kože, gubitak kose i potreba da grickaš led.

shimmer fallback

Osip

Dermatitis može biti prvo zrno sumnje na celijakiju. Uzrokuju ga antitijela povezana s celijakijom koja stvaraju imunosni odgovor u tvom organizmu koji uzrokuje nepodnošljivi svrbež i osip po cijelom tijelu. Srećom, pojavljuj se kod samo deset posto oboljelih.

shimmer fallback

Slabost i bol u kostima

Ovo je ozbiljan simptom koji uzrokuje periferne neuropatija-loša funkcija perifernih živaca kao posljedica oboljenja od celijakije. Mišići koje opskrbljuje oštećeni živac
mogu slabiti i s vremenom zakržljati. Simptomi se mogu pojaviti pojedinačno ili u kombinaciji.

shimmer fallback

Osteoporoza

Osteoporoza je obično posljedica dugogodišnjeg nepravilnog liječenja. Razvija se jer tvoja crijeva nisu u stanju apsorbirati vitamin D i kalcij zbog čega tvoje kosti ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari i slabe te su podložnije lomovima. Na osteoporozu možeš posumnjati ako primijetiš promjene u visini, držanju tijela i neobjašnjivoj, dugotrajnoj boli u vratu.

shimmer fallback

Promjene raspoloženja

Anksioznost i depresija također mogu biti simptomi celijakije. Zbog bolesti tvoje tijelo, pa ni tvoj mozak ne dobivaju dovoljno potrebnih nutrijenata za normalno funkcioniranje. Osim toga psihički problemi mogu nastati kao posljedica drugih tegoba izazvanih ovom opakom bolesti.

shimmer fallback

Menstrualne tegobe

Ako boluješ od celijakije i nemaš postavljenu dijagnozu, nedostatak nutritivnih vrijednosti u kombinaciji s abnormalnim odgovorom tvog imunosnog sustava mogu uzrokovati menstrualne promjene i probleme. Najčešće će menstruacija kasniti, potpuno izostati ili biti neredovita i nepouzdana. Trudnice bi se posebno trebale paziti jer neliječena celijakija u trudnoći može izazvati ozbiljne komplikacije.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.