Bosiljak - mirisni listići zlata vrijedni obogatit će tvoju kuhinju

Kako mu i ime kaže, bosiljak (basilicum) je vladar, a njegovo kraljevstvo je tvoja kuhinja

Bosiljak - mirisni listići zlata vrijedni obogatit će tvoju kuhinju

Juha od bosiljka i rajčice

Postupak:

Pećnicu zagrij na 220 Celzijevih stupnjeva. Rajčice nareži na pola po dužini, a režnjeve češnjaka zgnječi nožem. Na pleh koji si obložila papirom za pečenje poredaj rajčice i češnjak. Pokapaj maslinovim uljem, posoli i popapri te peci 20 minuta.

U loncu u kojem ćeš kuhati juhu zagrij žlicu maslinovog ulja, dodaj luk, papričice i sitno narezan krumpir te dinstaj sve skupa 6-7 minuta, dok krumpir ne postane lagano hrskav, a luk proziran. Dodaj koncentrat rajčice i temeljac pa pusti da zakipi, a onda smanji vatru i kuhaj. Kada je krumpir skoro kuhan, dodaj rajčicu i češnjak iz pećnice te listove bosiljka (nekoliko ih sačuvaj za dekoraciju). Kuhaj još 5 minuta te izradi juhu štapnim mikserom. Ulij je u tanjure, ukrasi bosiljkom i pospi svježe ribanim parmezanom. 



Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci: 

  • 4 velike, zrele rajčice
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 5 češnjeva češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 1 ljuta papričica (po želji)
  • 1 krumpir
  • 8 dcl povrtnog temeljca 
  • 2 šalice svježeg lišća bosiljka
4/4