Juha od bosiljka i rajčice
Postupak:
Pećnicu zagrij na 220 Celzijevih stupnjeva. Rajčice nareži na pola po dužini, a režnjeve češnjaka zgnječi nožem. Na pleh koji si obložila papirom za pečenje poredaj rajčice i češnjak. Pokapaj maslinovim uljem, posoli i popapri te peci 20 minuta.
U loncu u kojem ćeš kuhati juhu zagrij žlicu maslinovog ulja, dodaj luk, papričice i sitno narezan krumpir te dinstaj sve skupa 6-7 minuta, dok krumpir ne postane lagano hrskav, a luk proziran. Dodaj koncentrat rajčice i temeljac pa pusti da zakipi, a onda smanji vatru i kuhaj. Kada je krumpir skoro kuhan, dodaj rajčicu i češnjak iz pećnice te listove bosiljka (nekoliko ih sačuvaj za dekoraciju). Kuhaj još 5 minuta te izradi juhu štapnim mikserom. Ulij je u tanjure, ukrasi bosiljkom i pospi svježe ribanim parmezanom.
Sastojci:
- 4 velike, zrele rajčice
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 5 češnjeva češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 1 krumpir
- 8 dcl povrtnog temeljca
- 2 šalice svježeg lišća bosiljka