Obrati pažnju

Pogađa mnoge žene: Tri medicinska stanja koja mogu biti uzrok bolnih ovulacija

Neke žene osjećaju tupu ovulacijsku bol na strani jajnika koji ovulira i traje svega sat ili dva, a druge se s tom boli muče i nekoliko dana. Evo što je može uzrokovati

pexels-andrea-piacquadio-3807730.jpg
Foto: Pexels

Sigurno znaš da je ovulacija oslobađanje zrele jajne stanice iz jajnika u jajovode. Nakon oslobađanja ona putuje kroz jajovod u maternicu. Ovo se događa jednom u menstrualnom ciklusu i tada je žena spremna za oplodnju. Ako oplodnje nema, dolazi menstruacija. Ovulacija bi se trebala dogoditi svaki mjesec, obično od 10.-20. dana u ciklusu (ovisno o tome koliko traje ciklus), a normalni ciklus traje otprilike 28 dana.

Image
Nisu svi ciklusi isti

Kako se s godinama mijenja i naša menstruacija?

Menstrualni ciklus označava vremenski period između dvije menstruacije i hormonalni je ciklus kroz koje tijelo prolazi dok se priprema za eventualnu trudnoću. Ako nakon ovulacije ne dođe do oplodnje, središnji sloj maternice se počinje ljuštiti i oslobađati se u obliku krvarenja.

Za to vrijeme sigurno osjećaš menstruacijsku bol, no jesi li znala da i ovulacija može boljeti? Nijemci za to imaju i termin - Mittelschmerz, što u doslovnom prijevodu znači 'srednja bol' a to najbolje opisuje ovulacijsku bol jer to je nelagoda koju osjećamo u sredini ciklusa.

shimmer fallback

U prosjeku pogađa oko 40 posto žena reproduktivne dobi, a one koje su je osjetile jednom, osjetit će je tijekom svakog ciklusa. Varira u trajanju i intenzitetu i gotovo da svaka žena ima svoju jedinstvenu ovulacijsku bol. Kod jednih je ona tupa bol na strani jajnika koji ovulira i traje svega sat, dva, kod drugih je to probadajuća bol koja može trajati par sati, a neke žene se s tom boli muče i par dana. Iako ne mora biti ništa ozbiljno, postoje i ova ozbiljnija medicinska stanja koja uzrokuju ovulacijsku bol.

Endometrioza

Endometrioza je dobroćudan, ali vrlo bolan poremećaj u kojem se tkivo (endometrij), koji normalno oblaže unutrašnjost maternice, nalazi na vanjskoj strani gdje ne bi trebalo biti. Čvorići endometrija tako se pojavljuju najčešće na jajnicima, nešto rjeđe na jajovodima, unutrašnjim stijenkama zdjelice pa i u cijeloj donjoj trbušnoj šupljini. Ti čvorići su osjetljivi na hormonske promjene i stvaraju se iznova svaki ciklus. Stvaraju se, rastu i krvare, i za razliku od tkiva maternice, ne mogu izaći iz organizma te stoga uzrokuju bol.

shimmer fallback

Adhezije nakon operacija

Ovaj termin u medicini označava vezivne priraslice koje nastaju kao posljedica šoka koji je doživjelo unutrašnje tkivo tijekom operacija. Svaki dodir vatom, ili bilo kojim instrumentom ostavlja traumu na unutarnjem tkivu koje uslijed toga kao obranu može početi stvarati priraslice. Ako si imala carski rez, i od tada te muče bolne ovulacije, moguće je da imaš priraslice koje rade problem.

shimmer fallback

Ciste na jajnicima

Ovulacijsku bol mogu uzrokovati i ciste na jajnicima koje nastaju ili pucaju za vrijeme ovulacije. Ovulacija je zapravo pucanje folikula, odnosno ciste promjera dva centimetra da bi se oslobodila jajna stanica. Ako folikul ne prsne i ne oslobodi jajnu stanicu, ona se pretvara u folikularnu cistu, a to može izazvati bol i nelagodu.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.